Τα Δ.Σ 20 Συλλόγων Π.Ε. της Αττικής (Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γληνός, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας-Μοσχάτου «Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου», Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Χαϊδαρίου) εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και με κλειστές τις σχολικές μονάδες, ζήτησαν έκτακτη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΟΕ τη Δευτέρα 27 Απριλίου ώστε να ενημερωθούν για τη θέση της Ομοσπονδίας σε σχέση με το νομοσχέδιο αλλά και για τις κινήσεις αντίδρασης που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα. Κάλεσαν την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να προετοιμάσει τον αγώνα κηρύσσοντας απεργία-αποχή από την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση όπως καλούν ήδη 77 Σύλλογοι ΠΕ-ΕΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συνάντηση με τους Συλλόγους ΠΕ. Στη συνάντηση προσήλθαν τρία μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις, για τις μέχρι τώρα διεργασίες του συμβουλίου και για την άμεση ανάγκη λήψης αγωνιστικών αποφάσεων, ενώ, δυστυχώς, δεν προσήλθε κανένα μέλος του προεδρείου της. Η μέχρι στιγμής τακτική του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν αντιστοιχεί στην ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και αγώνα για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, αντίθετα, δίνει χρόνο και έδαφος στην κυβερνητική επίθεση στο δημόσιο σχολείο.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομοσχέδιο που, στην γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση-απόφαση που θα ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, καταγγέλλοντας όχι μόνο την αντιδημοκρατική εκτροπή του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και το αντιεκπαιδευτικό του περιεχόμενο. Δεν είναι δυνατόν, μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου να μην έχει πάρει θέση στο θέμα αυτό. Να πάρει απόφαση συμμετοχής, μαζί με την ΟΛΜΕ, στην αγωνιστική κινητοποίηση της Πέμπτης 30 Απριλίου στη Βουλή. Να κηρύξει απεργία – αποχή από την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των Συλλόγων Π.Ε.
Στην συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν από εκπροσώπους Συλλόγων ΠΕ προτάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 28/4, για συμμετοχή στις δράσεις των εργατικών σωματείων και των φορέων της εκπαίδευσης την Τρίτη 28/4, για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, για στήριξη της απεργίας διαρκείας του Σωματείου συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου ενάντια στις απολύσεις, για απεργία-αποχή από όλα τα καθήκοντα, για νέα μαζική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μετά τις 4 Μάη και συγκεκριμένα την Τετάρτη 6 Μάη που λήγει η διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή.
O πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης Νίκος Αθανασόπουλος