κινητοποίηση –παράσταση  διαμαρτυρίας των συλλόγων στο Υπ.Παιδείας για την άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου στις 14:00  συμμετέχουμε, μαζί με τους άλλους συλλόγους Π.Ε 

​της Αττικής οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συντονισμού συλλόγων Π.Ε και ΕΛΜΕ​

​ στις 26-4-2018

στην κινητοποίηση –παράσταση  διαμαρτυρίας των συλλόγων στο Υπ.Παιδείας για την άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Η ψήφιση του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το αίτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αλλά ουσιαστικά φαλκιδεύεται και υπονομεύεται ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας σύμφωνα με την οποία η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μόνο σε 184 Δήμους της χώρας εξαιρώντας τα σημαντικότερα αστικά κέντρα (με πολύ μεγάλο πληθυσμό). Ως πρόσχημα για αυτή την εξέλιξη, αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση οι πιέσεις και εκβιασμοί των Δήμων, της Κ.Ε.Δ.Ε. και των ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και η στάση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Σε αντιδιαστολή, κατατέθηκε στη σύσκεψη η άποψη πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του  νόμου 4521/2018, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας και όχι σταδιακά από το έτος 2018-2019. Η εφαρμογή της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μνημονιακή πολιτική των περικοπών και της λιτότητας κυβέρνησης – Ε. Ε. – Δ. Ν. Τ., αλλά και με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΚΕΔΕ, των σχολαρχών και συντεχνιακών ομάδων. Απαιτεί άμεσα ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης που τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδειξε ότι δεν έχει. (από το Δελτίο τύπου της σύσκεψης συντονισμού των Συλλόγων Π. Ε. & Ε. Λ. Μ. Ε. της Αττικής που έγινε στα γραφεία της Δ. Ο. Ε. τη Δευτέρα 23 – 4 – 2018 )