Με επιστολή της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Αθηναίων προς τους Διευθυντές των σχολείων ενημερωθήκαμε για τη σαρωτική αλλαγή που ετοιμάζει η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη για την ενοποίηση των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των 14 σχολικών επιτροπών του Δήμου Αθήνας.
Επιχειρείται η συγκέντρωση και η διαχείριση όλου του χρηματικού ποσού για την λειτουργία των 388 σχολείων του Δήμου Αθήνας σε δύο 15μελείς Σχολικές Επιτροπές (μία για την Π.Ε. και μία για την Δ.Ε.). Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση όλων των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας της κάθε Δημοτικής Ενότητας και η αντικατάστασή τους από μία η οποία θα «συμβάλλει στις μακροπρόθεσμες πολιτικές Παιδείας» του Δήμου. Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει πολλαπλάσιο μέγεθος από άλλους Δήμους όπου λειτουργεί παραδοσιακά μία Δημοτική Επιτροπή (π.χ. Ζωγράφου). Γι’ αυτό η λειτουργία 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας, έχει σημασία για τον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της από τις τοπικές κοινότητες. Να επισημάνουμε επίσης, ότι οι Δημοτικές Επιτροπές είναι υπεύθυνες για την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε διάφορους φορείς και είναι οι μοναδικές επιτροπές που συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων.
Κατά τη γνώμη μας η πρόταση αυτή συνδέεται:
- Με την πρόθεση για ακόμα ισχνότερη χρηματοδότηση των σχολείων και τη διαχείρισή τους από υπερόργανα που θα νιώθουν πολύ λιγότερο την πίεση από τη λαϊκή βάση ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο δυσπρόσιτα στους πολίτες απ’ ότι σήμερα.
- Με την προώθηση και επέκταση από την πλευρά του Δήμου του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία», εμπλέκοντας ευθέως χορηγούς και ΜΚΟ στις απογευματινές δραστηριότητες των σχολείων και αξιοποιώντας ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, εισβολής των χορηγών και των ΜΚΟ, διεκδικούμε τη δυνατότητα του σχολείου να στεγάσει με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, σε μια δημόσια δωρεάν ζώνη ελεύθερων δραστηριοτήτων με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, φύλακες, κλπ.) όλες εκείνες τις αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες που οι γονείς αδυνατούν πια να προσφέρουν στα παιδιά τους. Θέλουμε σχολεία ανοιχτά σε όλα τα παιδιά και όχι στους χορηγούς, τις ΜΚΟ και τις ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα σχολεία είναι χώρος μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού και όχι πεδίο επιχειρηματικών και κερδοσκοπικών δράσεων.
Απαιτούμε την αύξηση της επιχορήγησης στα σχολεία τώρα, τη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων και την επιστροφή της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους πλέον αρμόδιους, στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της κάθε σχολικής μονάδας, την πλήρη διαφάνεια και τον συνεχή έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης αυτών των κονδυλίων, την παραπέρα ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων των ΔΕΠ.