6 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί φασίστες αρχίζουν την επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
27 Απριλίου 1941: Ο ναζισμός σκεπάζει την Αθήνα. Τα ναζιστικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη.
Δύο Έλληνες πατριώτες, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, αποφασίζουν να κατεβάσουν την ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό που βρομίζει την Ακρόπολη, την Αθήνα και την Ελλάδα ολόκληρη…
Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά με τεράστια συμβολική σημασία!
Σαν σήμερα ακριβώς, την νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου (Παρασκευή προς Σάββατο) βρίσκουν την ευκαιρία: Οι Γερμανοί στρατιώτες της φρουράς της Ακρόπολης είναι πιο χαλαροί, αφού γιορτάζουν την νίκη τους στις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην Κρήτη. Ο Γερμανός φρουρός της σημαίας έχει εγκαταλείψει την θέση του και διασκεδάζει με τους άλλους.
Ο Γλέζος με τον Σάντα έχουν μελετήσει όλον τον προηγούμενο μήνα όλες τις λεπτομέρειες του βράχου της Ακρόπολης.
Ανεβαίνουν από το σημείο που είχαν σχεδιάσει και πετούν πέτρες προς διαφορετικές κατευθύνσεις για έλεγχο. Από τον βράχο δεν ακούγεται καμία αντίδραση. Ο δρόμος είναι ανοικτός…
Σκαρφαλώνουν με χίλιες προφυλάξεις και, μετά από διάφορα προβλήματα και δυσκολίες, κατεβάζουν την τεράστια σημαία από το κοντάρι της, αφού φροντίζουν να αφήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα παντού, για να μην κατηγορήσουν οι Γερμανοί άδικα τους αρχαιολόγους και το ελληνικό προσωπικό της Ακρόπολης.
Κόβουν κομμάτια από τον αγκυλωτό σταυρό (ως απόδειξη του εγχειρήματος) και την υπόλοιπη σημαία την πετούν σ’ ένα ξεροπήγαδο στα ριζά του βράχου: εκεί που κατοικούσε σύμφωνα με την μυθολογία ο Εριχθόνιος, το μυθικό ιερό φίδι.
“Άσ’ την εκεί μέσα να την φυλάει το φίδι” αστειεύονται μεταξύ τους και χάνονται μέσα στο σκοτάδι.
Την επόμενη μέρα το γεγονός γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη και δίνει κουράγιο στους σκλαβωμένους Ευρωπαίους στέλνοντάς τους το μήνυμα πως ο φασισμός δεν είναι ανίκητος!
Επειδή στην εποχή μας αρχίζουν να ακούγονται κάποιες φωνές -απολειφάδια του φασιστικού τρόμου- πως ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο και πως όλα αυτά είναι παραμύθια και αστικοί μύθοι, παραθέτουμε τέσσερις εφημερίδες της εποχής (από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη του άρθρου, άρα και αδιαμφισβήτητες ως προς την γνησιότητά τους) οι οποίες αναφέρονται στο γεγονός. Πιστεύουμε πως είναι αρκετές…
(Δείτε στο τέλος την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη (Απόστολο) Σάντα (ΕΤ1, 1982, εκπομπή “Πρώτη Σελίδα”).
.
ΚΛΙΚ πάνω στις εικόνες, για μεγέθυνση:
“ΤΟ ΒΗΜΑ”, 1/6/1941
.
“ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ”, 2/6/1941
.
“Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, 2/6/1941
.
“ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, 3/6/1941
Δείτε την εκπομπή – αφιέρωμα του Φρέντυ Γερμανού στο σημαντικό αυτό συμβολικό γεγονός:
ΚΛΙΚ στην εικόνα:
Πηγή: 12ο Δημ. Σχ. Αθηνών