Με τη διαπίστωση ότι «το ελληνικό κράτος απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τον πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας άνοιξε χθες την αυλαία των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά το 2008 με τη συμμετοχή εκπρόσωπων κομμάτων, επιστημονικών φορέων και ορατή την απουσία της ΑΔΕΔΥ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δεν συμμετέχουμε σε ένα ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο που αποσκοπεί απλώς και μόνο στη νομιμοποίηση αποφάσεων, προώθησης μηχανισμών, με μοναδικό στόχο τις απολύσεις εργαζομένων». Ο υπουργός, καυτηριάζοντας τη στάση της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με τη δημοσιοϋπαλληλική τάξη. «Τους εργαζομένους στο Δημόσιο τους θέλουμε συνεργάτες, δεν σχεδιάζουμε συγκρούσεις μαζί τους. Σχεδιάζουμε μια πολιτική η οποία πρέπει να είναι πολιτική ρήξεων και δημιουργικών ανατροπών. Βεβαίως, εάν οδηγεί και σε συγκρούσεις, δεν πρέπει να φοβηθούμε», είπε.
«Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη», τόνισε ο κ. Ρέππας απευθυνόμενος στα μέλη του συμβουλίου. Λυδία λίθος στην πολιτική αυτή είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, που θα ολοκληρωθεί το 2012 και θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνδεση μισθού και απόδοσης. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και λειτουργούν, παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία. Στην κατεύθυνση αυτή συστήνεται Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό επικουρούμενο από τον υπουργό Επικρατείας. Επίσης, συγκροτούνται διυπουργικά όργανα σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών.
Αναφερόμενος στα οργανωτικά προβλήματα του κράτους και το μέγεθός του, ο υπουργός τόνισε ότι «τα υπουργεία πλήττονται από οργανωτική εξάπλωση. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει κατά μέσο όρο 430 εσωτερικές δομές. Π.χ. το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων τμημάτων δεν διαθέτει το κρίσιμο μέγεθος για να είναι αποδοτικό. Ο αριθμός των υπαλλήλων σε διευθυντικές θέσεις είναι μεγάλος σε σύγκριση με τον αριθμό των υπαλλήλων που εποπτεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/5 των τμημάτων δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο πέρα από τον προϊστάμενο του τμήματος, ενώ πάνω από 20 υπαλλήλους έχουν περίπου τα 10 στα 100 τμήματα».
Ο υφυπουργός Π. Τζωρτζάκης, κατά την παράδοση των ψηφιακών καρτών – υπογραφών, είπε στους παρευρισκομένους ότι έχουν δοθεί 500 ψηφιακές υπογραφές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ώστε 500 δικηγόροι να μπορούν να καταθέτουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, και άλλες 500 σε μηχανικούς, για να καταθέτουν τις οικοδομικές άδειες.
Πηγή: alfavita