Επιταχύνουν τις διαδικασίες για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
Καταγγελία Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Αρ. Πρωτ:1865 | Αθήνα 29/1/2013Προς1. Τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Αντώνη Μανιτάκη Κοιν. 1. Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο 2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 3. Μ.Μ.Ε. |
Θέμα: Αργία μελών Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Π.Ε. Καρδίτσας
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τον Ν.4093/2012, η παραπομπή υπαλλήλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ή σε ποινική δίκη για παράβαση καθήκοντος, συνεπάγεται αυτοδίκαιη αργία. Οι συνέπειες του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι τρομακτικές, καθώς το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων είναι εκτεθειμένο στη διάθεση του οποιουδήποτε προχωρήσει σε ένδικα μέσα για οποιοδήποτε λόγο, από τον πιο σοβαρό ως τον πιο ασήμαντο.
Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο υποθέσεων που εκκρεμούν στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και τους αργούς ρυθμούς απονομής της, γίνεται αντιληπτό πως βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις ομηρείας και ανάλγητης οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης των εργαζόμενων, οι οποίοι τίθενται σε αργία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση!!
Πέρα από το πρωτόγνωρο γεγονός της κατάργησης του τεκμηρίου της αθωότητας, έχουμε και τη δημιουργία περιβάλλοντος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στις σχολικές μονάδες και στην εκπαίδευση γενικότερα.
Δείγμα της εντελώς παράλογης και απαράδεκτης ρύθμισης, είναι η περίπτωση του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών στην Καρδίτσα, όπου και τα 7 μέλη του (Δ/ντής Εκπαίδευσης, διορισμένα και αιρετά μέλη, Σχολικοί Σύμβουλοι) καθώς και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας που επικύρωσε την απόφαση, παραπέμπονται σε δίκη. Ταυτόχρονα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας τους παραπέμπει και στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια (με αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη αργία) με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Όλα αυτά προέκυψαν μετά από υποβολή μήνυσης για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολείων που έγινε το 2011, από υποψήφιο που θεώρησε πως αδικήθηκε στην προφορική συνέντευξη (Σας επισυνάπτουμε ανακοίνωση του Συλλόγου Π.Ε. Καρδίτσας).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας για το συγκεκριμένο θέμα, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου, επικίνδυνου και αντιδημοκρατικού νομικού πλαισίου (Ν.4093/2012).
Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκε ο υπάλληλος του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Μιλτιάδης Ευσταθιάδης, μετά την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για υπόθεση που αφορά τη σύγκρουση δήμου και επιχειρηματιών το Μάιο του 2007
Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκε ο υπάλληλος του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Μιλτιάδης Ευσταθιάδης, μετά την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για υπόθεση που αφορά τη σύγκρουση δήμου και επιχειρηματιών το Μάιο του 2007 για την πλαζ του Ελληνικού. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του τρίτου Μνημονίου, ο υπάλληλος σήμερα εισπράττει το ένα τρίτο του μισθού του και οδηγείται στην απόλυση. Όπως το έθεσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, «ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για απελευθέρωση της παραλίας και δέχτηκε καταιγισμό μηνύσεων». Η υπόθεση θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο στις 8 Φεβρουαρίου.
Στην πρώτη δίκη, ο εργαζόμενος καταδικάστηκε ερήμην γιατί είχε αλλάξει διεύθυνση, ενώ στο Εφετείο η καταδίκη του στηρίχθηκε σε γραπτή κατάθεση μάρτυρα που ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η καταδίκη του αφορά την κλοπή κάμερας παρακολούθησης εξωτερικού χώρου.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης εξέδωσε ψήφισμα το οποίο υιοθέτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού σε συνεδρίασή του την Τετάρτη. Σε αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν και εκμεταλλεύονται παράνομα την παραλία προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν αιρετούς, εργαζόμενους στο Δήμο και εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν στην ελεύθερη λειτουργία της παραλίας, με μηνύσεις για ανυπόστατα αδικήματα και με αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ». Ως προς την αυτοδίκαιη αργία, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα, τις αξίες του νομικού πολιτισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Οι υπάλληλοι του Δήμου ζητούν από άλλους φορείς και εργαζόμενους:
-Να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον διωκόμενο συνάδελφο, για να μπορέσει να σταθεί όρθιος – όπως πάντα – και να υπερασπιστεί την αλήθεια, την ζωή του, την οικογένειά του και την αξιοπρέπειά του.
-Να ζητήσουν την άμεση ανάκληση της διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θέτει τους δημοσίους υπαλλήλους σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς να έχουν κριθεί αμετάκλητα.
Ο Παναγιώτης Μόσχου, διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, τέθηκε σε αργία λαμβάνοντας τη διαπιστωτική πράξη.
Ως έκφραση υποστήριξης του Παναγιώτη Μόσχου έγινε στις 5 Νοεμβρίου μαζική πορεία διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς των Γιαννιτσών.
“Αποκαλυπτική του μεγέθους της αυθαιρεσίας είναι η περίπτωση του συναδέλφου και διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, Παναγιώτη Μόσχου, που συμπεριελήφθη στις εδώ λίστες «προγραφών», παρ’ ὀτι κατηγορείται για μια απολύτως δικαιωμένη στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου πράξη και καμία απόφαση δεν του έχει επιβληθεί ακόμη, αφού η πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσης καθυστερεί αδικαιολόγητα για γραφειοκρατικούς λόγους.” Β ΕΛΜΕ Πέλλας
Για να θυμήσουμε την υπόθεση, πρόκειται για το θέμα με τους 44 εκπαιδευτικούς που καταδικάστηκαν γιατί δικαιολόγησαν εκπρόθεσμα απουσίες μαθητών.
Διαβάστε και τη σχετική καταγγελία της Β ΕΛΜΕ Πέλλας
Α΄ΕΛΜΕ Αχαϊας: Νέα ονόματα εκπαιδευτικών σε αργία
Καταγγελία Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την αργία εκπαιδευτικού