ΔΟΕ: Συνεχίζουμε με τα ενιαία κείμενα τον αγώνα ενάντια στην εσωτερική αξιολόγηση/κατηγοριοποίηση των Σχολείων

 

Οδηγίες – επισημάνσεις προς τους/τις  συναδέλφους για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων

Ο αγώνας ενάντια στην επιβολή της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, όπως αυτή προβλέπεται από την υπ’ αρ. 108906/ΓΔ4/10-9-2021 Υ.Α. «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» (ΦΕΚ Β 4189/10-9-2021) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 35 του ν. 4692/2020, όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του ν.4823/2021, συνεχίζεται με ενιαία, συλλογική και αποφασιστική στάση. Είναι αγώνας διαρκείας, αγώνας πολύμορφος.

Σήμερα, με οδηγό τον έως τώρα αγώνα του κλάδου, την απόφαση της 93ης Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΟΕ, αποστέλλουμε τα ενιαία κείμενα της πρώτης φάσης, ως απάντηση στον προβλεπόμενο προγραμματισμό και καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να τα υιοθετήσουν αυτούσια χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση. Σημειώνεται ότι στη φάση αυτή πραγματοποιούνται οι ειδικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων με αποκλειστικό θέμα τον προγραμματισμό για το σχ. έτος 2024-25 όπου αποφασίζονται:

  1. Τα σχέδια δράσης (τίτλος) και οι συγκεκριμένοι άξονες στους οποίους αναφέρονται (αποτυπώνουμε όσους άξονες χρειάζονται, από τους 8 που έχει αποστείλει η ΔΟΕ)
  2. Οι στόχοι που τίθενται
  3. Ο ορισμός των συντονιστών/στριών των Συλλόγων Διδασκόντων.

Α. Στις συνεδριάσεις καταθέτουμε τα ενιαία κείμενα ( τίτλους σχεδίων δράσης, στόχους) που έχει στείλει η Δ.Ο.Ε., χωρίς τροποποιήσεις ή διαφοροποιήσεις ως μέτρο αντίστασης στην επιδίωξη του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αναγκάσει τους συλλόγους διδασκόντων να «παγιδευτούν» στις φόρμες που απαιτεί να συμπληρωθούν με τις αντιδημοκρατικές πιέσεις που ασκεί. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν, να υιοθετήσουν τα κείμενα αυτά και να τα καταχωρήσουν στο βιβλίο Πρακτικών του συλλόγου διδασκόντων.

Μετά τη λήψη της απόφασης και την καταχώρησή της στο βιβλίο Πρακτικών, αυτή πρέπει να αναρτηθεί και στις σχετικές πλατφόρμες. Σε περίπτωση που χωρίς συνεδρίαση και χωρίς έγκριση του συλλόγου διδασκόντων έχει αναρτηθεί ο,τιδήποτε στις πλατφόρμες του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., αυτό πρέπει να τροποποιηθεί με βάση τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων.

Αν υπάρχει παρανόμως άρνηση καταγραφής των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων στο Πρακτικό, τότε κανένας συνάδελφος δεν υπογράφει Πρακτικό το οποίο δεν περιέχει τις, νόμιμα, ειλημμένες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων, η μειοψηφούσα άποψη μπορεί να κατατεθεί στα πρακτικά (άξονες και τίτλοι) εφόσον η ίδια το επιθυμεί.

Τονίζουμε ότι η ΔΟΕ θα αναλάβει πάλι με ενιαίο τρόπο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, που προβλέπονται τους επόμενους μήνες.

Στη λογική του Υπουργείου Παιδείας και των μηχανισμών του απαντάμε ενιαία. Συντεταγμένα και ενωτικά, θα προχωρήσουμε όλο το επόμενο διάστημα, εξασφαλίζοντας την οργάνωση των δράσεων σε κεντρικό επίπεδο από την Ομοσπονδία και όχι ανά σχολική μονάδα, με επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, κοινές εκδηλώσεις με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς (εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, γονεϊκούς φορείς, Παιδαγωγικά Τμήματα), στη βάση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος και του Κλάδου, έτσι ώστε να ακυρώσουμε και φέτος, στην πράξη την πολιτική κατηγοριοποίησης, διαφοροποίησης της σχολικής μονάδας που αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία των αγώνων μας,  ακυρώνουμε τη στόχευση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει τον δρόμο στον ανταγωνισμό των σχολικών μονάδων, στη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις, στην όρθωση μορφωτικών φραγμών στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα. Οι επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, μέχρι σήμερα, δεν έχουν υλοποιηθεί. Ενωμένοι/ες θα υπερασπιστούμε το δημόσιο Σχολείο, τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας

Β. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αυτοί που αποφασίζουν, αποτελώντας το βασικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρακάμψει τη συνεδρίασή τους. Από τη στιγμή που ο σύλλογος διδασκόντων  συνεδριάσει και αποφασίσει, κανένας διευθυντής/ντρια δεν νομιμοποιείται  να προβεί σε αναθέσεις ή/και να αρνηθεί να καταγράψει τις αποφάσεις του Σ.Δ. στο βιβλίο των πρακτικών. Υπενθυμίζουμε ότι οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν σε ειδική και μονοθεματική συνεδρίαση για την εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα αυτό αλλά ούτε και να τους υποκαταστήσει (σύμφωνα και με τις γνωμοδοτήσεις της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε.)

Στην περίπτωση που η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας  δεν συγκαλεί τον σύλλογο διδασκόντων, με στόχο να προχωρήσει, παράνομα, σε αναθέσεις, τότε κάνουμε χρήση του δικαιώματος, βάσει του οποίου το 1/3 των εκπαιδευτικών ζητά τη σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων με το συγκεκριμένο θέμα. Η Διεύθυνση, τότε, υποχρεούται να συγκαλέσει τον σύλλογο διδασκόντων σε ειδική συνεδρίαση.

Γ. Έχουμε ήδη επισημάνει ότι οι ανυπόγραφες και ενυπόγραφες «συστάσεις» του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α ( και άλλων αντιΔΟΕ υποβολέων) περί «παρανομίας και παραβίασης του κανονιστικού πλαισίου», δεν έχουν καμία νομική ή διοικητική υπόσταση, βρίσκονται έξω από το κανονιστικό πλαίσιο των θεσμικών λειτουργιών ενός συλλογικού οργάνου, παραβιάζουν κάθε αρχή ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, αντιβαίνουν την ίδια τη δημοκρατία και αποτελούν απόπειρα εκφοβισμού.

Η απόφαση των συλλόγων διδασκόντων για χρήση των ενιαίων κειμένων δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο παρανομίας (παρά τις προφορικές αιτιάσεις στελεχών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για να φοβίσουν τους συλλόγους διδασκόντων) κι αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι τα ενιαία κείμενα αποφασίζονται εφαρμόζονται και αναρτώνται εδώ και τρία χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δ. Συνάδελφοι, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων

να προγραμματίσουν τις ενέργειές τους χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημόσιο σχολείο να χρησιμοποιήσουν τα «ενιαία κείμενα» που αποτελούν απόφαση και επιστημονική συνδρομή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να συνεχίσουν την πλούσια δουλειά τους για τους μαθητές/τριές του, όπως κάνουμε όλα τα χρόνια. Η ενιαία στάση των σχολείων αφορά στη σχέση μας με τη διοίκηση και στην αντίστασή μας στην προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους να απευθύνονται στα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα για τις όποιες παράνομες-παράτυπες πράξεις αναιρούν τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Συνεχίζουμε δυναμικά. Απευθυνόμαστε στους γονείς και την κοινωνία, διευρύνουμε τον αγώνα υπεράσπισης του Δημόσιου σχολείου με Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο (Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., γονείς, μαθητές, φοιτητές). Καλούμε όλους τους Συλλόγους Π.Ε. της χώρας, για την ενίσχυση του αγώνα να οργανώσουν τοπικές δράσεις και ενημερώσεις. Αναδεικνύουμε και αντιπαλεύουμε όλες τις πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, περικοπές, άρνηση ακώλυτης μονιμοποίησης νεοδιόριστων συναδέλφων κλπ). Οι αγώνες μας συνδέονται με τους κοινωνικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα.

 

ΠΡΑΞΗ …..η  …………… …./10/2024

Του συλλόγου διδασκόντων του ……ου Δημοτικού Σχολείου ………………………………

ΘΕΜΑ: «Ειδική συνεδρίαση για τον συλλογικό προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, σχολικού έτους 2024 – 2025».

 

Στο γραφείο συνεδριάσεων του ……ου Σχολείου …………………………………………………………………….., ο Σύλλογος Διδασκόντων συνήλθε  σήμερα, ημέρα ………………. ……./10/2024  και ώρα ………… σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας, με θέμα:

«Συλλογικός προγραμματισμός της σχολικής μονάδας για το τρέχον έτος»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από την/τoν Διευθύντρια/ή του Σχολείου, για την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα: 1. Τον Νόμο 4823/2021 (ΦΕΚ  136/03.08.2021), 2. Την εγκύκλιο 114708/ΓΔ4/12.10.2023 «Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Συλλογικού προγραμματισμού για το σχολικό 2023-2024», 3. Τον Νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 111/12.06.2020, 4. Το Φ.Ε.Κ. 4189 / 10-9-2021  5. Τις σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

https://www.iep.edu.gr/images/axiologisi/odigos/2024-02-20_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82__Sep._2023.pdf , και

http://iep.edu.gr/images/axiologisi/%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7_v.5.pdf

Ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική διαλογική συζήτηση, κατά την οποία κατατέθηκαν και εκφράστηκαν απόψεις, ιδέες και κείμενα στο Σύλλογο Διδασκόντων.

Όλα τα παραπάνω έλαβε υπόψη του ο Σύλλογος Διδασκόντων για να αποφασίσει.

Ως εκ τούτων αποφασίζει ομόφωνα (ή κατά πλειοψηφία) για τον Συλλογικό προγραμματισμό, τους στόχους και τα σχέδια δράσης, ως εξής:

α) Όλοι/ όλες οι εκπαιδευτικοί μετέχουν σε όλα τα σχέδια, με τη συλλογική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων.

β) Συντονιστής/στρια/ες  αναλαμβάνει/ουν ο/η/οι :

γ) Τους παρακάτω στόχους και σχέδια δράσης:

 

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 1

Διδασκαλία,

μάθηση,

αξιολόγηση

Ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Κριτική ανάλυση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και των γενικότερων στοχεύσεών τους, της σημασίας του όγκου και του βαθμού δυσκολίας της ύλης στην εκπαιδευτική διαδικασία, της επιρροής που έχουν στη διδασκαλία και τη μάθηση, αλλά και στη σχολική αποτυχία ιδιαίτερα σε μαθητές/τριες όπου οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το μορφωτικό κεφάλαιο των οικογενειών τους εμποδίζουν την πρόσβαση στη γνώση. Κριτική προσέγγιση του περιεχομένου των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, των αξιών που προβάλλουν αλλά και των διδακτικών στόχων που θέτουν.

Αναστοχασμός για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Δημοτικού Σχολείου ώστε να συμβάλλουν θετικά στην ολόπλευρη μόρφωση και τη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών.

Ανταλλαγή εμπειριών, μελέτη ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με την επίδραση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία και τη μάθηση. Συγκέντρωση υλικού και μελετών για τα αναλυτικά προγράμματα, τη θεωρία, τη θεματολογία και τη διδακτική τους.

Συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες και συνέδρια. Διερεύνηση προτάσεων και λύσεων.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 2

Σχολική διαρροή, φοίτηση

Η ανάδειξη παραμέτρων (παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών, κοινωνικών, ασφάλειας υποδομών), που επηρεάζουν αρνητικά την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών/τριων και τη σχέση τους με τη γνώση και το  εκπαιδευτικό πλαίσιο (συνθήκες φοίτησης, παιδαγωγική σχέση, σχέσεις παιδιών).

Ανάδειξη των συνεπειών της αύξησης του αριθμού των παιδιών στην τάξη και πώς επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Ανάδειξη της αναγκαιότητας για μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας στήριξης του δημόσιου σχολείου,  επέκτασης  των υποστηρικτικών θεσμών και άρση όλων των αρνητικών παραμέτρων που υπονομεύουν την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών/τριών

Διερευνούμε του όρους και τις προϋποθέσεις φοίτησης (πλήθος, χώροι, υποδομές, υποστηρικτικοί θεσμοί, ύλη, προσβασιμότητα ΑμεΑ) όλων των παιδιών, με την κοινωνικοοικονομική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το μαθητικό πληθυσμό (ευάλωτες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες), σε συνδυασμό με τις συνέπειες που έχουν οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Αναζητούμε, διερευνούμε, διεκδικούμε το δημόσιο σχολείο που θα μπορεί να υποστηρίξει όλα τα παιδιά που έρχονται από κάθε πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και οδηγεί σε αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 3

Σχέση μεταξύ μαθητών/τριών

Να αναδειχθεί η δυνατότητα λειτουργίας της σχολικής τάξης ως κοινότητας μάθησης, σε ένα συνεργατικό πλαίσιο δημοκρατίας και ισοτιμίας. Να γίνει κατανοητό ότι η συνεργατική οργάνωση της τάξης απαιτεί χρόνο. Να διερευνηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το συμβούλιο της τάξης ως ένα δυναμικό εργαλείο  ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών, κατασκευής, οργάνωσης και συγκρότησης των σκέψεων και των ιδεών τους, και συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας για συλλογική έκφραση και δράση. Η σχολική τάξη ως λειτουργική ομάδα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Τα δίκτυα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης στο εσωτερικό της σχολικής τάξης αντανακλούν ένα ευρύ πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων  μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών/τριών, αλλά και μαθητών/τριών μεταξύ τους. Η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών/τριών επηρεάζεται από τον βαθμό αναγνώρισης και  αποδοχής που απολαμβάνουν στα πλαίσια της  ομάδας και καθορίζεται από την ετοιμότητα τους να αλληλεπιδρούν θετικά με τους συνομηλίκους τους, να  αναπτύσσουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, να συνδιαμορφώνουν και να προσαρμόζονται στους κανόνες και τις πολιτισμικές νόρμες της ομάδας. Η δημοκρατική-συλλογική συγκρότηση των σχέσεων στο εσωτερικό της παιδαγωγικής σχέσης, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική, επιδρά αποφασιστικά  στο παιδαγωγικό κλίμα  και ευνοεί στη μύηση των μαθητών στο συνεργατικό μοντέλο μάθησης και στις  διαδραστικές πρακτικές με τους συνομήλικούς τους.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 4

Σχέση μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών

Διερεύνηση και καταγραφή των σχολικών βιβλιοθηκών και της λειτουργίας τους.

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της σχολικής βιβλιοθήκης στο σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και της συμβολής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική λειτουργία, τη συνεργατική κουλτούρα και την άρση των ανισοτήτων.

Συζήτηση και προβολή προτάσεων και διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Επικέντρωση στην αναγκαιότητα ενεργών σχολικών βιβλιοθηκών, καθώς και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να πάρει η Πολιτεία, με αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Ερευνούμε, καταγράφουμε και αναλύουμε τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης. Τη συμβολή της στη μαθησιακή διαδικασία, στην διερευνητική προσέγγιση, στη διδασκαλία, στην φιλαναγνωσία, στη διεύρυνση της πολιτισμικής ταυτότητας των μαθητών, στη βελτίωση της συνεργατικής σχέσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 5

Σχέσεις σχολείου και οικογένειας

Να αναδειχθεί η σημασία της κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων με στόχο την προάσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ώστε τα δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών να ικανοποιούνται χωρίς να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη και προαγωγή της Παιδείας με απώτερο στόχο τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της συνεργασίας των γονέων με τους εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου, με την ενίσχυση στην απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση της εργασίας τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου το σχολείο γίνεται δέκτης των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οξύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Διερεύνηση των πεδίων κοινής δράσης στο σύνολο των πτυχών λειτουργίας των σχολείων, σε ζητήματα όπως η πλήρης κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των σύγχρονων αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία του σχολείου). Βελτίωση των όρων φοίτησης και διαβίωσης των παιδιών σε διδακτήρια σύγχρονα, άνετα και υγιεινά, ιδιοκτησίας του κράτους, με όλη τη σύγχρονη υποδομή (αυλές, εργαστήρια, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, υποδομές σίτισης, ξεκούρασης, παιδικές χαρές κ.ά.) σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας. Μελέτη της θετικής εμπειρίας από κοινές δράσεις. Περιγραφή θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του έργου τους.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 6

Ηγεσία, οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Το Δημόσιο Σχολείο και οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές. Με το σκεπτικό ότι η κεντρική εκπαιδευτική πολιτική επηρεάζει βαθύτατα κάθε πλευρά της εκπαιδευτικής πραγματικότητας (χαρακτήρα/λειτουργία σχολείου, σχέσεις εκπαιδευτικών, σχολική κοινότητα, εκπαιδευτική διαδικασία):

Να αναδειχθούν οι διαστάσεις των πολιτικών του Υπουργείου και πώς επηρεάζουν τη δομή του σχολείου και τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και διευθυντή/ντριας του σχολικού οργανισμού.

Να σκιαγραφηθούν όψεις και πλευρές διαμόρφωσης της ταυτότητας των εκπαιδευτικών και των παιδιών-μελλοντικών πολιτών μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής των νόμων/εγκυκλίων, των αξιολογικών διαδικασιών, κλπ.

Ανιχνεύουμε/αναλύουμε την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Προτάσσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, την πρόσβαση όλων των παιδιών μας στο κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τη συνεργατική δημοκρατική αντίληψη, του συλλογικού παιδαγωγικού πλαισίου και ολόπλευρης γνώσης για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, την παιδαγωγική μας υπόσταση και τη χειραφετημένη εργασία.

Αναδεικνύουμε τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία των σχολείων, τις αντιδραστικές αλλαγές – μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων – πού έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια καθώς και την ιστορική πορεία του.

Διερευνούμε εκπαιδευτικά περιεχόμενα και πρακτικές που να ενθαρρύνουν/ενισχύουν παιδαγωγικές σχέσεις ισοτιμίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Αντιπαραβάλλουμε τις δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις απέναντι στην εσωτερίκευση του ανταγωνισμού και της αποδοχή ιεραρχικών δομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 7

Σχολείο και κοινότητα

Κατάδειξη των προβλημάτων από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των συνεπειών της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, στην πλειοψηφία των Δήμων. Ανάδειξη της μεθοδευμένης προσπάθειας, μέσω της οικονομικής ασφυξίας, να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και να οδηγηθούν στην αναζήτηση πόρων.

Καταγραφή πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά και άλλα έξοδα των σχολείων, από τους Δήμους, ανάδειξη προβλημάτων και λύσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σχολείων είναι:

Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και του ποσού για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, χωρίς άμεση ή έμμεση ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Άμεση και διαφανής κατανομή και απόδοση της χρηματοδότησης σε κάθε σχολική μονάδα.

Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών σε όλα τα σχολεία (ενέργεια, θέρμανση, επικοινωνία, ύδρευση, καθαριότητα).

Κατάργηση του ΦΠΑ για τις σχολικές μονάδες.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας, στο πλαίσιο ενός γνήσιου δημόσιου δωρεάν σχολείου, να μην υφίσταται καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Παρουσίαση βασικών αρχών λειτουργίας της χρηματοδότησης των Σχολικών Μονάδων από τους Δήμους.

Καταγραφή και δημοσιοποίηση των πρακτικών που ακολουθούνται από τους Δήμους για τη χρηματοδότηση των Σχολικών Μονάδων.

Συζήτηση  για τις αιτίες και τις συνέπειες αυτών των πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης.

Παρουσίαση ενός πλαισίου αρχών διαχείρισης που ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σχολικών υποδομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)  
Άξονας 8

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται από μια εργαλειακή αντίληψη της επιμόρφωσης που επιβάλλει περιεχόμενα έξω και πάνω από το εκπαιδευτικό σώμα, αγνοεί τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και συσχετίζεται μόνο με την διεκπεραίωση κυρίαρχων επιλογών και των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Ανάσχεση της εμπορευματοποίησης στον τομέα της επιμόρφωσης, προτάσσοντας θεσμούς δημόσιους, δωρεάν, δημοκρατικής λειτουργίας και πανεπιστημιακής τεκμηρίωσης.

Συζήτηση για τον σκοπό της επιμορφωτικής διαδικασίας που θα επικεντρώνει στη συλλογική ανατροφοδότηση, στην άρση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

Ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων και της ανάγκης επαναλειτουργίας των Διδασκαλείων.

Διερεύνηση επιστημονικών και ερευνητικών δεδομένων, ανταλλαγή εμπειριών, μελέτη διεθνών ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επικεντρώνοντας:

Στον δημόσιο χαρακτήρα της μέσω των δημόσιων πανεπιστημίου και των Παιδαγωγικών Τμημάτων,

στην καθολική της απεύθυνση,

στη δωρεάν συμμετοχή,

στην περιοδική απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα,

στο περιεχόμενό της με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευτικών που καθορίζονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς,

στη διάρκειά της και

στη σκοποθεσία της.

 
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)  
Άξονας 9

Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Ανάδειξη των διοικητικών, οργανωτικών και γραφειοκρατικών δυσκολιών, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για τη συμμετοχή των σχολείων σε όλες τις μορφές εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ανάδειξη των πλαισίων και του περιεχομένου των προγραμμάτων που συνδέονται με την έννοια της αγωγής, με τις παιδαγωγικές πρακτικές και τις κοινωνικές, συναισθηματικές, φυσικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.

Συζήτηση για την τεράστια πίεση που ασκεί ο όγκος και το περιεχόμενο της ύλης, η άνωθεν επιβολή ανταγωνιστικότητας, οι εξετάσεις ελληνικής PISA,  που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ανάπτυξη ουσιαστικών προγραμμάτων.

Αποκατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης στο σχολείο, τερματισμός της επιχείρησης κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησής του.

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση και κάλυψη των εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών, των πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων των σχολείων, δωρεάν κάλυψη των επισκέψεων και προγραμμάτων που αποφασίζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με οργάνωση, περιοδικότητα και προγραμματισμό για όλα τα δημόσια σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς.

Καταγραφή, συζήτηση, κριτική αποτίμηση των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά.

Διερεύνηση αναγκών που επικεντρώνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.

Τεκμηρίωση των αναγκών και των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Επιλέγουμε από τους παραπάνω άξονες, μόνο όσους είναι απαραίτητοι για τη σχολική μονά-δα, χωρίς τροποποιήσεις. (Σβήνουμε όσους άξονες δεν χρησιμοποιηθούν. Δεν προσθέτουμε τίποτε άλλο).

Για τον σκοπό αυτό συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και αφού διαβάστηκε μεγαλόφωνα, υπογράφεται όπως ακολουθεί.

 

 

 

 

 

 

Ο Διευθυντής

Η Διευθύντρια

 

 

 

 

 

…………………………………….

 

 

ΠΡΑΞΗ …..η  …………… …./10/2024

Του συλλόγου διδασκόντων του ………ου Νηπιαγωγείου ………………………………

Θέμα: «Ειδική συνεδρίαση για τον συλλογικό προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, σχολικού έτους 2024 – 2025».

 

          Στο γραφείο συνεδριάσεων του ………ου Νηπιαγωγείου, …………………………………………………… ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελούμενος από τις/τους εκπαιδευτικούς κ. κ.:

συνήλθε  σήμερα, ημέρα ………………..……. ………./10/2024  και ώρα ………………… σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση της/του Προϊσταμένης/ου – Διευθύντριας/ντή, με θέμα:

«Συλλογικός προγραμματισμός της σχολικής μονάδας για το τρέχον έτος»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από την/τoν Προϊσταμένη/ο – Διευθύντριας/ντή του Νηπιαγωγείου, για την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα: 1. Τον Νόμο 4823/2021 (ΦΕΚ  136/03.08.2021), 2. Την εγκύκλιο 114708/ΓΔ4/12.10.2023 «Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Συλλογικού προγραμματισμού για το σχολικό 2023-2024», 3. Τον Νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 111/12.06.2020, 4. Το Φ.Ε.Κ. 4189 / 10-9-2021  5. Τις σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

https://www.iep.edu.gr/images/axiologisi/odigos/2024-02-20_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82__Sep._2023.pdf , και

http://iep.edu.gr/images/axiologisi/%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7_v.5.pdf

Ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική διαλογική συζήτηση, κατά την οποία κατατέθηκαν και εκφράστηκαν απόψεις, ιδέες και κείμενα στο Σύλλογο Διδασκόντων.

Όλα τα παραπάνω έλαβε υπόψη του ο Σύλλογος Διδασκόντων για να αποφασίσει.

Ως εκ τούτων αποφασίζει ομόφωνα  (ή κατά πλειοψηφία) για τον Συλλογικό προγραμματισμό, τους στόχους και τα σχέδια δράσης, ως εξής:

α) Όλοι/ όλες οι εκπαιδευτικοί μετέχουν σε όλα τα σχέδια, με τη συλλογική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων.

β) Συντονίστρια/στής/ες  αναλαμβάνει/ουν ο/η/οι :

γ) Τους παρακάτω στόχους και σχέδια δράσης:

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 1

Διδασκαλία,

μάθηση,

αξιολόγηση

Ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Κριτική ανάλυση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και των γενικότερων στοχεύσεών τους, της επιρροής που έχουν στη διδασκαλία και τη μάθηση αλλά και στη σχολική αποτυχία, ιδιαίτερα σε μαθητές/τριες όπου οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το μορφωτικό κεφάλαιο των οικογενειών τους εμποδίζουν την οικοδόμηση της γνώσης. Κριτική προσέγγιση του περιεχομένου των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, των αξιών που προβάλλουν αλλά και των διδακτικών στόχων που θέτουν.

Αναστοχασμός για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Νηπιαγωγείου, ώστε να συμβάλλουν θετικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών.

Ανταλλαγή εμπειριών, μελέτη ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με την επίδραση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία και τη μάθηση. Συγκέντρωση υλικού και μελετών για τα αναλυτικά προγράμματα, τη θεωρία, τη θεματολογία και τη διδακτική τους.

Συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες και συνέδρια. Διερεύνηση προτάσεων και λύσεων.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 2

Σχολική διαρροή, φοίτηση

 

Η ανάδειξη παραμέτρων (παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών, κοινωνικών, ασφάλειας υποδομών), που επηρεάζουν αρνητικά την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών/τριών και τη σχέση τους με τη γνώση και το  εκπαιδευτικό πλαίσιο (συνθήκες φοίτησης, παιδαγωγική σχέση, σχέσεις παιδιών).

Ανάδειξη των συνεπειών της αύξησης του αριθμού των παιδιών στην τάξη και πώς αυτό επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Ανάδειξη της αναγκαιότητας για μείωση του αριθμού των παιδιών στην τάξη.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας στήριξης του Δημόσιου Σχολείου,  επέκτασης  των υποστηρικτικών θεσμών και άρσης όλων των αρνητικών παραμέτρων που υπονομεύουν την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών/τριών

Διερευνούμε του όρους και τις προϋποθέσεις φοίτησης (πλήθος, χώροι, υποδομές, υποστηρικτικοί θεσμοί, προσβασιμότητα ΑμΕΑ) όλων των παιδιών, με την κοινωνικοοικονομική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το μαθητικό πληθυσμό (ευάλωτες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες), σε συνδυασμό με τις συνέπειες που έχουν οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Αναζητούμε, διερευνούμε, διεκδικούμε το δημόσιο σχολείο που θα μπορεί να υποστηρίξει όλα τα παιδιά που έρχονται από κάθε πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και οδηγεί σε αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 3

Σχέση μεταξύ μαθητών/τριών

Να αναδειχθεί η δυνατότητα λειτουργίας της σχολικής τάξης ως κοινότητας μάθησης, σε ένα συνεργατικό πλαίσιο δημοκρατίας και ισοτιμίας. Να γίνει κατανοητό ότι η συνεργατική οργάνωση της τάξης απαιτεί χρόνο. Να διερευνηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το συμβούλιο της τάξης ως ένα δυναμικό εργαλείο  ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών, κατασκευής, οργάνωσης και συγκρότησης των σκέψεων και των ιδεών τους και συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας για συλλογική έκφραση και δράση. Η σχολική τάξη ως λειτουργική ομάδα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Τα δίκτυα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης στο εσωτερικό της σχολικής τάξης αντανακλούν ένα ευρύ πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων  μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών/τριών αλλά και μαθητών/τριών μεταξύ τους. Η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών/τριών επηρεάζεται από τον βαθμό αναγνώρισης και  αποδοχής που απολαμβάνουν στα πλαίσια της  ομάδας και καθορίζεται από την ετοιμότητά τους να αλληλεπιδρούν θετικά με τους ομηλίκους τους, να  αναπτύσσουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, να συνδιαμορφώνουν και να προσαρμόζονται στους κανόνες και τις πολιτισμικές νόρμες της ομάδας. Η δημοκρατική-συλλογική συγκρότηση των σχέσεων στο εσωτερικό της παιδαγωγικής σχέσης, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική, επιδρά αποφασιστικά στο παιδαγωγικό κλίμα  και ευνοεί τη μύηση των μαθητών/τριών στο συνεργατικό μοντέλο μάθησης και στις  διαδραστικές πρακτικές με τους συνομήλικούς τους.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 4

Σχέση μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της σχολικής-δανειστικής βιβλιοθήκης του Νηπιαγωγείου και στην ευρύτερη κοινότητα, καθώς και της συμβολής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική λειτουργία, τη συνεργατική κουλτούρα και την άρση των ανισοτήτων.

Συζήτηση και προβολή προτάσεων και διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Επικέντρωση στην αναγκαιότητα ενεργών σχολικών βιβλιοθηκών, καθώς και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να πάρει η Πολιτεία με αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Ερευνούμε, καταγράφουμε και αναλύουμε τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Νηπιαγωγείου. Τη συμβολή της στη μαθησιακή διαδικασία, στην διερευνητική προσέγγιση, στη διδασκαλία, στη φιλαναγνωσία, στη διεύρυνση της πολιτισμικής ταυτότητας των μαθητών, στη βελτίωση της συνεργατικής σχέσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 5

Σχέσεις σχολείου και οικογένειας

Να αναδειχθεί η σημασία της κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων με στόχο την προάσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ώστε τα δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών να ικανοποιούνται χωρίς να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη και προαγωγή της Παιδείας με απώτερο στόχο τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της συνεργασίας των γονέων με τους εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου, με την ενίσχυση στην απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση της εργασίας τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου το σχολείο γίνεται δέκτης των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οξύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Διερεύνηση των πεδίων κοινής δράσης στο σύνολο των πτυχών λειτουργίας των σχολείων, σε ζητήματα όπως η πλήρης κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των σύγχρονων αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία του σχολείου). Βελτίωση των όρων φοίτησης και διαβίωσης των παιδιών σε διδακτήρια σύγχρονα, άνετα και υγιεινά, ιδιοκτησίας του κράτους, με όλη τη σύγχρονη υποδομή (αυλές, εργαστήρια, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, υποδομές σίτισης, ξεκούρασης, παιδικές χαρές κ.ά.) σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας. Μελέτη της θετικής εμπειρίας από κοινές δράσεις. Περιγραφή θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του έργου τους.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 6

Ηγεσία, οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Το Δημόσιο Σχολείο και οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές. Με το σκεπτικό ότι η κεντρική εκπαιδευτική πολιτική επηρεάζει βαθύτατα κάθε πλευρά της εκπαιδευτικής πραγματικότητας (χαρακτήρα/λειτουργία σχολείου, σχέσεις εκπαιδευτικών, σχολική κοινότητα, εκπαιδευτική διαδικασία):

Να αναδειχθούν οι διαστάσεις των πολιτικών του Υπουργείου και πώς αυτές επηρεάζουν τη δομή του σχολείου και τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και Διευθυντή/ντριας-Προϊστάμενου/ης του Νηπιαγωγείου.

Να σκιαγραφηθούν όψεις και πλευρές διαμόρφωσης της ταυτότητας των εκπαιδευτικών και των παιδιών-μελλοντικών πολιτών μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής των νόμων/εγκυκλίων, των αξιολογικών διαδικασιών, κλπ.

Ανιχνεύουμε/αναλύουμε την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Προτάσσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, την πρόσβαση όλων των παιδιών μας στο κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τη συνεργατική δημοκρατική αντίληψη, το συλλογικό παιδαγωγικό πλαίσιο και την ολόπλευρη γνώση για όλα τα παιδιά, την παιδαγωγική μας υπόσταση και τη χειραφετημένη εργασία.

Αναδεικνύουμε τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία των σχολείων, τις αντιδραστικές αλλαγές – μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων – πού έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια καθώς και την ιστορική πορεία του.

Διερευνούμε εκπαιδευτικά περιεχόμενα και πρακτικές που να ενθαρρύνουν/ενισχύουν παιδαγωγικές σχέσεις ισοτιμίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Αντιπαραβάλλουμε τις δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις απέναντι στην εσωτερίκευση του ανταγωνισμού και της αποδοχής ιεραρχικών δομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 7

Σχολείο και κοινότητα

Κατάδειξη των προβλημάτων από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των συνεπειών της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, στην πλειοψηφία των Δήμων. Ανάδειξη της μεθοδευμένης προσπάθειας, μέσω της οικονομικής ασφυξίας, να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και να οδηγηθούν στην αναζήτηση πόρων.

Καταγραφή πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά και άλλα έξοδα των σχολείων, από τους Δήμους, ανάδειξη προβλημάτων και λύσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σχολείων είναι:

Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και του ποσού για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, χωρίς άμεση ή έμμεση ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Άμεση και διαφανής κατανομή και απόδοση της χρηματοδότησης σε κάθε σχολική μονάδα.

Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών σε όλα τα σχολεία (ενέργεια, θέρμανση, επικοινωνία, ύδρευση, καθαριότητα).

Κατάργηση του ΦΠΑ για τις σχολικές μονάδες.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας, στο πλαίσιο ενός γνήσιου δημόσιου δωρεάν σχολείου, να μην υφίσταται καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Παρουσίαση βασικών αρχών λειτουργίας της χρηματοδότησης των Σχολικών Μονάδων από τους Δήμους.

Καταγραφή και δημοσιοποίηση των πρακτικών που ακολουθούνται από τους Δήμους για τη χρηματοδότηση των Σχολικών Μονάδων.

Συζήτηση  για τις αιτίες και τις συνέπειες αυτών των πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης.

Παρουσίαση ενός πλαισίου αρχών διαχείρισης που να ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σχολικών υποδομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 8

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται από μια εργαλειακή αντίληψη της επιμόρφωσης που επιβάλλει περιεχόμενα έξω και πάνω από το εκπαιδευτικό σώμα, αγνοεί τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και συσχετίζεται μόνο με την διεκπεραίωση κυρίαρχων επιλογών και των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Ανάσχεση της εμπορευματοποίησης στον τομέα της επιμόρφωσης, προτάσσοντας θεσμούς δημόσιους, δωρεάν, δημοκρατικής λειτουργίας και πανεπιστημιακής τεκμηρίωσης.

Συζήτηση για τον σκοπό της επιμορφωτικής διαδικασίας, που θα επικεντρώνει στη συλλογική ανατροφοδότηση, στην άρση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

Ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων και της ανάγκης επαναλειτουργίας των Διδασκαλείων.

Διερεύνηση επιστημονικών και ερευνητικών δεδομένων, ανταλλαγή διεθνών εμπειριών, μελέτη ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επικεντρώνοντας:

Στον δημόσιο χαρακτήρα της, μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων και των Παιδαγωγικών Τμημάτων,

στην καθολική της απεύθυνση,

στη δωρεάν συμμετοχή,

στην περιοδική απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα,

στο περιεχόμενό της με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευτικών που καθορίζονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς,

στη διάρκειά της και

στη σκοποθεσία της.

Άξονας 9 Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 9

Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Ανάδειξη των διοικητικών, οργανωτικών και γραφειοκρατικών δυσκολιών, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για τη συμμετοχή των σχολείων σε όλες τις μορφές εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ανάδειξη των πλαισίων και του περιεχομένου των προγραμμάτων που συνδέονται με την έννοια της αγωγής, με τις παιδαγωγικές πρακτικές και τις κοινωνικές, συναισθηματικές, φυσικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.

Συζήτηση για την τεράστια πίεση που ασκεί ο όγκος και το περιεχόμενο της ύλης, η άνωθεν επιβολή ανταγωνιστικότητας, οι εξετάσεις ελληνικής PISA,  που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ανάπτυξη ουσιαστικών προγραμμάτων.

Αποκατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης στο σχολείο, τερματισμός της επιχείρησης κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησής του.

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση και κάλυψη των εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών, των πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων των σχολείων, δωρεάν κάλυψη των επισκέψεων και προγραμμάτων που αποφασίζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με οργάνωση, περιοδικότητα και προγραμματισμό για όλα τα δημόσια σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς.

Καταγραφή, συζήτηση, κριτική αποτίμηση των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά.

Διερεύνηση αναγκών που επικεντρώνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.

Τεκμηρίωση των αναγκών και των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Επιλέγουμε από τους παραπάνω άξονες, μόνο όσους είναι απαραίτητοι για τη σχολική μονάδα, χωρίς τροποποιήσεις. (Σβήνουμε όσους άξονες δεν χρησιμοποιηθούν. Δεν προσθέτουμε τίποτε άλλο).

Για τον σκοπό αυτό συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και αφού διαβάστηκε μεγαλόφωνα, υπογράφεται όπως ακολουθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η/Ο Προϊσταμένη/ος

Η/Ο Διευθύντρια/ής

 

 

 

 

 

…………………………………….

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΠΡΑΞΗ …..η  …………… …./10/2024

Του συλλόγου διδασκόντων του ……ου Ειδικού Δημοτικού /Νηπιαγωγείου ………………………………

ΘΕΜΑ: «Ειδική συνεδρίαση για τον συλλογικό προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, σχολικού έτους 2024 – 2025».

 

Στο γραφείο συνεδριάσεων του ……ου Ειδικού Δημοτικού/Νηπιαγωγείου …………………………………………………………………….., ο Σύλλογος Διδασκόντων συνήλθε  σήμερα, ημέρα ………………. ……./10/2024  και ώρα ………… σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένης/ου, με θέμα:

«Συλλογικός προγραμματισμός της σχολικής μονάδας για το τρέχον έτος»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από την/τoν Διευθυντή/ντρια/Προϊστάμενη/ο του Ειδικού Δημοτικού/Νηπιαγωγείου …………………………………………….., για την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα: 1. Τον Νόμο 4823/2021 (ΦΕΚ  136/03.08.2021), 2. Την εγκύκλιο 114708/ΓΔ4/12.10.2023 «Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Συλλογικού προγραμματισμού για το σχολικό 2023-2024», 3. Τον Νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 111/12.06.2020, 4. Το Φ.Ε.Κ. 4189 / 10-9-2021  5. Τις σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

https://www.iep.edu.gr/images/axiologisi/odigos/2024-02-20_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82__Sep._2023.pdf , και

http://iep.edu.gr/images/axiologisi/%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7_v.5.pdf

Ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική διαλογική συζήτηση, κατά την οποία κατατέθηκαν και εκφράστηκαν απόψεις, ιδέες και κείμενα στο Σύλλογο Διδασκόντων.

Όλα τα παραπάνω έλαβε υπ’ όψιν του ο Σύλλογος Διδασκόντων για να αποφασίσει.

Ως εκ τούτων αποφασίζει ομόφωνα (ή κατά πλειοψηφία) για τον Συλλογικό προγραμματισμό, τους στόχους και τα σχέδια δράσης, ως εξής:

α) Όλοι/ όλες οι εκπαιδευτικοί μετέχουν σε όλα τα σχέδια, με τη συλλογική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων.

β) Συντονιστής/ες  αναλαμβάνει/ουν ο/η/οι :

γ) Τους παρακάτω στόχους και σχέδια δράσης:

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 1

Διδασκαλία,

μάθηση,

αξιολόγηση

Ανάδειξη διεθνών τεκμηριωμένων επιστημονικών πρακτικών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, που προκύπτουν από την ενσωμάτωση πολλαπλών θεωρητικών απόψεων και πρακτικών βασισμένων σε στοιχεία, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές με αναπηρίες ως μια σημαντική πτυχή της επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης και άρσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Βελτίωση του  περιεχομένου και της μορφής  των μέσων διδασκαλίας. Κοινωνική και σχολική υποστήριξη για όλους τους μαθητές με αναπηρία, καθώς και των οικογενειών τους, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας, ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους.

Ανάδειξη της θετικής επιρροής στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διδασκαλία και τη μάθηση, όταν πληρούνται:   η εργασιακή ικανοποίηση και η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου των εκπαιδευτικών, η μισθολογική τους αναβάθμιση,  οι σταθερές/μόνιμες εργασιακές σχέσεις, η επικράτηση των αξιών της  δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης,  η αξιοπρεπής διαβίωση αποκλειστικά από τον μισθό, η επιστημονική, ψυχολογική και εργασιακή υποστήριξη με επιμορφωτικούς, ανατροφοδοτικούς θεσμούς.

Συζήτηση και παρουσίαση τεκμηριωμένων ερευνητικών διδακτικών πρακτικών που ανταποκρίνονται στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παρουσίαση διεθνών πρακτικών για την ανάπτυξη αυτορρυθμιζόμενων μαθησιακών στρατηγικών για μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συζήτηση, συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες και συνέδρια. Διερεύνηση προτάσεων και λύσεων.

Μελέτη ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός επίκαιρων ζητημάτων και σύγχρονων αντιπαραθέσεων για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 2

Σχολική διαρροή, φοίτηση

Ανάδειξη προτάσεων και διεκδικήσεων για την ουσιαστική εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των μαθητών με αναπηρίες και των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για τη στήριξη των εν λογω μαθητών, τόσο στην εκπαιδευτική τους πορεία, όσο και στη ζωή τους.

Εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων, ώστε να παρέχεται σε όλα τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η εκπαίδευση που τους χρειάζεται, ιδιαίτερα στα παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μέτρα για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, με δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα. Ουσιαστική ενίσχυση των ΚΕΔΑΣΥ.

Ενίσχυση της Ειδικής Εκπαίδευσης και των Ειδικών Σχολείων. Ίδρυση ειδικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων πλήρως εξοπλισμένων, με ασφαλή μεταφορά των μαθητών/τριών, με πλήρη, μόνιμη και έγκαιρη στελέχωση.

Να αντιμετωπίζεται η Ειδική Συμπεριληπτική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη στήριξη, ΚΕΔΑΣΥ, δημόσιοι διαγνωστικοί και υποστηρικτικοί θεσμοί) ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της Δημόσιας Δωρεάν  Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, με οργανικά τοποθετημένους εκπαιδευτικούς.

Διερευνούμε του όρους και τις προϋποθέσεις φοίτησης (πλήθος, χώροι, υποδομές, υποστηρικτικοί θεσμοί, ύλη) όλων των παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε συνδυασμό με τις συνέπειες που έχουν οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Μελέτη, συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών για τα ζητήματα των αναγκών και των ελλείψεων των Ειδικών Σχολείων, των υποδομών τους, καθώς και ζητημάτων σχετικών με την εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των μαθητών με αναπηρίες. Κριτική προσέγγιση της υπάρχουσας πραγματικότητας, σε συνδυασμό με τις απόψεις εκπαιδευτικών και γονέων Ειδικών σχολείων για τα ζητήματα της Ειδικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 3

Σχέση μεταξύ μαθητών/τριών

Να αναδειχθεί η δυνατότητα λειτουργίας της σχολικής τάξης ως κοινότητας μάθησης σε ένα συνεργατικό πλαίσιο δημοκρατίας και ισοτιμίας. Να γίνει κατανοητό ότι η συνεργατική οργάνωση της τάξης απαιτεί χρόνο. Να αναδειχθεί η σημασία των συνεργατικών μορφών διδασκαλίας και μάθησης καθώς και των πρακτικών συνεκπαίδευσης ως διδακτικού παραδείγματος καθώς και τα εμπόδια  που θέτουν οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Να αναδειχθούν η στάση και οι απόψεις  των εκπαιδευτικών για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας και τα αιτήματά της.

Να διερευνηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το συμβούλιο της τάξης ως ένα δυναμικό εργαλείο  ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών, κατασκευής, οργάνωσης και συγκρότησης των σκέψεων και των ιδεών τους και συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας για συλλογική έκφραση και δράση.

Η σχολική τάξη ως λειτουργική ομάδα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Η κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών/τριών επηρεάζεται από τον βαθμό αναγνώρισης και  αποδοχής που απολαμβάνουν στα πλαίσια της  ομάδας και καθορίζεται από την ετοιμότητά τους να αλληλεπιδρούν θετικά με τους ομηλίκους τους, να  αναπτύσσουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, να συνδιαμορφώνουν και να προσαρμόζονται στους κανόνες και τις πολιτισμικές νόρμες της ομάδας. Η δημοκρατική-συλλογική συγκρότηση των σχέσεων στο εσωτερικό της παιδαγωγικής σχέσης, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική, επιδρά αποφασιστικά στο παιδαγωγικό κλίμα  και ευνοεί τη μύηση των μαθητών σε συνεργατικά μοντέλα, σε  διαδραστικές πρακτικές με τους συνομήλικούς τους καθώς και στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και ενότητας μεταξύ́ των μελών της ομάδας και κατανόησης τόσο των δικών τους αναγκών και συναισθημάτων όσο και των άλλων.

Αντιμετώπιση των διαφορών μέσα από δημοκρατικό διάλογο, με συμπεριληπτική και ενταξιακή κατεύθυνση, με ανάπτυξη συλλογικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών/τριών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 4

Σχέση μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών

Διερεύνηση και καταγραφή των σχολικών βιβλιοθηκών και της λειτουργίας τους.

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της σχολικής βιβλιοθήκης στο σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και της συμβολής της στην εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική λειτουργία, τη συνεργατική κουλτούρα και την άρση των ανισοτήτων.

Συζήτηση και προβολή προτάσεων και διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Επικέντρωση στην αναγκαιότητα ενεργών σχολικών βιβλιοθηκών, καθώς και των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να πάρει η Πολιτεία, με αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Ερευνούμε, καταγράφουμε και αναλύουμε τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης. Τη συμβολή της στη μαθησιακή διαδικασία, στην διερευνητική προσέγγιση, στη διδασκαλία, στην φιλαναγνωσία, στη διεύρυνση της πολιτισμικής ταυτότητας των μαθητών, στη βελτίωση της συνεργατικής σχέσης μαθητών και εκπαιδευτικών.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 5

Σχέσεις σχολείου και οικογένειας

Να αναδειχθεί η σημασία της κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων με στόχο την προάσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ώστε τα δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών να ικανοποιούνται χωρίς να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη και προαγωγή της Παιδείας με απώτερο στόχο τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της συνεργασίας των γονέων με τους εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου, με την ενίσχυση στην απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση της εργασίας τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου το σχολείο γίνεται δέκτης των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οξύνονται στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Διερεύνηση των πεδίων κοινής δράσης στο σύνολο των πτυχών λειτουργίας των σχολείων, σε ζητήματα όπως η πλήρης κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των σύγχρονων αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων για τη λειτουργία του σχολείου). Βελτίωση των όρων φοίτησης και διαβίωσης των παιδιών σε διδακτήρια σύγχρονα, άνετα και υγιεινά, ιδιοκτησίας του κράτους, με όλη τη σύγχρονη υποδομή (αυλές, εργαστήρια, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, υποδομές σίτισης, ξεκούρασης, παιδικές χαρές κ.ά.) σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικίας. Μελέτη της θετικής εμπειρίας από κοινές δράσεις. Περιγραφή θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση του έργου τους.
Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 6

Ηγεσία, οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας

Το Δημόσιο Σχολείο και οι εφαρμοζόμενες εκπαιδευτικές πολιτικές. Με το σκεπτικό ότι η κεντρική εκπαιδευτική πολιτική επηρεάζει βαθύτατα κάθε πλευρά της εκπαιδευτικής πραγματικότητας (χαρακτήρα/λειτουργία σχολείου, σχέσεις εκπαιδευτικών, σχολική κοινότητα, εκπαιδευτική διαδικασία):

Να αναδειχθούν οι διαστάσεις των πολιτικών του Υπουργείου και πώς επηρεάζουν τη δομή του σχολείου και τις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και διευθυντή/ντριας του σχολικού οργανισμού.

Να σκιαγραφηθούν όψεις και πλευρές διαμόρφωσης της ταυτότητας των εκπαιδευτικών και των παιδιών-μελλοντικών πολιτών μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής των νόμων/εγκυκλίων, των αξιολογικών διαδικασιών, κλπ.

Ανιχνεύουμε/αναλύουμε την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Προτάσσουμε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, την πρόσβαση όλων των παιδιών μας στο κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τη συνεργατική δημοκρατική αντίληψη, του συλλογικού παιδαγωγικού πλαισίου και ολόπλευρης γνώσης για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, την παιδαγωγική μας υπόσταση και τη χειραφετημένη εργασία.

Αναδεικνύουμε τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία των σχολείων, τις αντιδραστικές αλλαγές – μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων – πού έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια καθώς και την ιστορική πορεία του.

Διερευνούμε εκπαιδευτικά περιεχόμενα και πρακτικές που να ενθαρρύνουν/ενισχύουν παιδαγωγικές σχέσεις ισοτιμίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Αντιπαραβάλλουμε τις δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις απέναντι στην εσωτερίκευση του ανταγωνισμού και της αποδοχής ιεραρχικών δομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 7

Σχολείο και κοινότητα

Κατάδειξη των προβλημάτων από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των συνεπειών της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, στην πλειοψηφία των Δήμων. Ανάδειξη της μεθοδευμένης προσπάθειας, μέσω της οικονομικής ασφυξίας, να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία και να οδηγηθούν στην αναζήτηση πόρων.

Καταγραφή πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά και άλλα έξοδα των σχολείων, από τους Δήμους, ανάδειξη προβλημάτων και λύσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σχολείων είναι:

Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και του ποσού για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, χωρίς άμεση ή έμμεση ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Άμεση και διαφανής κατανομή και απόδοση της χρηματοδότησης σε κάθε σχολική μονάδα.

Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών σε όλα τα σχολεία (ενέργεια, θέρμανση, επικοινωνία, ύδρευση, καθαριότητα).

Κατάργηση του ΦΠΑ για τις σχολικές μονάδες.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας, στο πλαίσιο ενός γνήσιου δημόσιου δωρεάν σχολείου, να μην υφίσταται καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Παρουσίαση βασικών αρχών λειτουργίας της χρηματοδότησης των Σχολικών Μονάδων από τους Δήμους.

Καταγραφή και δημοσιοποίηση των πρακτικών που ακολουθούνται από τους Δήμους για τη χρηματοδότηση των Σχολικών Μονάδων.

Συζήτηση  για τις αιτίες και τις συνέπειες αυτών των πρακτικών διαχείρισης της χρηματοδότησης.

Παρουσίαση ενός πλαισίου αρχών διαχείρισης που ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σχολικών υποδομών.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 8

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται από μια εργαλειακή αντίληψη της επιμόρφωσης, που επιβάλλει περιεχόμενα έξω και πάνω από το εκπαιδευτικό σώμα, αγνοεί τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και συσχετίζεται μόνο με την διεκπεραίωση κυρίαρχων επιλογών και των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Ανάσχεση της εμπορευματοποίησης στον τομέα της επιμόρφωσης, προτάσσοντας θεσμούς δημόσιους, δωρεάν, δημοκρατικής λειτουργίας και πανεπιστημιακής τεκμηρίωσης.

Συζήτηση για τον σκοπό της επιμορφωτικής διαδικασίας που θα επικεντρώνει στη συλλογική ανατροφοδότηση, στην άρση της επαγγελματικής εξουθένωσης, στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

Ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων και της ανάγκης επαναλειτουργίας των Διδασκαλείων.

Διερεύνηση επιστημονικών και ερευνητικών δεδομένων, ανταλλαγή εμπειριών, μελέτη διεθνών ερευνών, συζήτηση και αναστοχασμός σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επικεντρώνοντας:

Στον δημόσιο χαρακτήρα της, μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων και των Παιδαγωγικών Τμημάτων,

στην καθολική της απεύθυνση,

στη δωρεάν συμμετοχή,

στην περιοδική απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα,

στο περιεχόμενό της με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, που καθορίζονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς,

στη διάρκειά της και

στη σκοποθεσία της.

Άξονας Στόχοι Σχέδια Δράσης (Τίτλος)
Άξονας 9

Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Ανάδειξη των διοικητικών, οργανωτικών και γραφειοκρατικών δυσκολιών, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για τη συμμετοχή των σχολείων σε όλες τις μορφές εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ανάδειξη των πλαισίων και του περιεχομένου των προγραμμάτων που συνδέονται με την έννοια της αγωγής, με τις παιδαγωγικές πρακτικές και τις κοινωνικές, συναισθηματικές, φυσικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.

Συζήτηση για την τεράστια πίεση που ασκεί ο όγκος και το περιεχόμενο της ύλης, η άνωθεν επιβολή ανταγωνιστικότητας, οι εξετάσεις ελληνικής PISA,  που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ανάπτυξη ουσιαστικών προγραμμάτων.

Αποκατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης στο σχολείο, τερματισμός της επιχείρησης κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησής του.

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση και κάλυψη των εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών, των πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων των σχολείων, δωρεάν κάλυψη των επισκέψεων και προγραμμάτων που αποφασίζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με οργάνωση, περιοδικότητα και προγραμματισμό για όλα τα δημόσια σχολεία, χωρίς αποκλεισμούς.

Καταγραφή, συζήτηση, κριτική αποτίμηση των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά.

Διερεύνηση αναγκών που επικεντρώνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.

Τεκμηρίωση των αναγκών και των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Επιλέγουμε από τους παραπάνω άξονες, μόνο όσους είναι απαραίτητοι για τη σχολική μονά-δα, χωρίς τροποποιήσεις. (Σβήνουμε όσους άξονες δεν χρησιμοποιηθούν. Δεν προσθέτουμε τίποτε άλλο).

Για τον σκοπό αυτό συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και αφού διαβάστηκε μεγαλόφωνα, υπογράφεται όπως ακολουθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η/Ο Διευθύντρια/ντής

Η/Ο Προϊστάμενη/ος

 

 

 

 

 

…………………………………….