Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Μεταφορά μαθητών από το προβληματικό κτίριο των 5ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Ζωγράφου χωρίς σχολικά πούλμαν. Διαμαρτυρία στα νέα προκάτ μεταστέγασης, 12/9, 13:00

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει το γεγονός ότι παρά τις γνωστές δυσμενείς εξελίξεις στο σχολικό συγκρότημα του 5ου και του 6ου Δημ. Σχολείων Ζωγράφου με το πόρισμα για την ακαταλληλότητα του κτιρίου 3 (για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που έχουμε ήδη αναδείξει) και δεδομένου ότι η μετακίνηση μαθητικού πληθυσμού στα προκάτ που έχουν διαμορφωθεί από το Δήμο Ζωγράφου στο οικόπεδο Καράτζα ήταν δεδομένη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολιτική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής δεν υπάρχουν ακόμη σχολικά πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών από τη μία άκρη του Ζωγράφου που στεγάζεται το 5ο και το 6ο Δ. Σχ. Ζωγράφου στην άλλη άκρη του Ζωγράφου όπου είναι τα προκάτ. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι καλούνται οι γονείς να επωμιστούν την ευθύνη της μεταφοράς, επίσης σημαίνει ότι οι γονείς που αδυνατούν να το πράξουν δε θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο!

 

Είναι μια ακόμα απαράδεκτη και διαλυτική εξέλιξη για τη σχολική κοινότητα του 5ου και 6ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου μέσα σε ένα πλαίσιο πρωτοφανούς αντιμετώπισης των γονέων, των εκπαιδευτικών και κυρίως των μαθητών/τριών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

 

  1. Την πολύμηνη καθυστέρηση ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών και γονεϊκών φορέων για το πρόβλημα του κτιρίου.
  2. Το γεγονός ότι υποτιμήθηκε το πρόβλημα από όλους τους αρμόδιους και όταν διαπιστώθηκε η έκτασή του, υπήρξε και πάλι θέμα με τη μεταφορά των μαθητών μετά το Πάσχα με αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα να μεταφέρονται με αυτοκίνητα των γονέων!
  3. Το γεγονός ότι καμία ουσιαστικά ενέργεια για την απαραίτητη επισκευή του σχολείου δεν πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.
  4. Το γεγονός ότι η Διευθύντρια Π.Ε. Α΄ Αθήνας δεν απάντησε στο έγγραφο ερώτημά μας, ποιο θεσμικό όργανο της εκπαίδευσης φέρει την ευθύνη της απόφασης για τη μεταφορά των μαθητών σε άλλο χώρο.

 

Διεκδικώντας το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται τόσο για την προσωρινή αντιμετώπιση όσο και για την οριστική λύση του προβλήματος, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και γονεϊκούς φορείς σε διαμαρτυρία την Πέμπτη 12/9, στις 13:00, στην είσοδο του χώρου των προκάτ (Αστερίου και Καλαβρύτων) με βασικό αίτημα να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών.

 

Επίσης, καλούμε τους εκπαιδευτικούς και γονεϊκούς φορείς στου Ζωγράφου να οργανώσουμε νέα κινητοποίηση σε μέρα και ώρα που θα συνεννοηθούμε από κοινού.

 

Ο Υπουργός Παιδείας όταν δήλωνε προχθές στη ΔΕΘ ότι “Νέες προκλήσεις παγκοσμίως απαιτούν την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, περισσότερη κριτική σκέψη και προσαρμοστικότητα σε ευμετάβλητες συνθήκες” μάλλον εννοούσε ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες πρέπει να προσαρμόζονται αδιαμαρτύρητα σε κάθε νέα συνθήκη καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Δε θα τους περάσει όμως. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των γονιών δείχνουν το δρόμο: δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών δεν τα διαπραγματευόμαστε!

O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου