Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Βήματα διεκδίκησης που πρέπει να γίνουν από τις/τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του 2020 και 2021

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όπως υπογραμμίσαμε και σε σχετική ανακοίνωσή μας, η απόφαση 1510/2024 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίνει ότι οι προσφεύγοντες νεοδιόριστοι/-ες του 2020 της Δ/νσης Π. Ε. Δυτ. Αττικής, για τους οποίους είχαν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης από την Δ/νση Π. Ε. Δυτ. Αττικής το 2022 και στη συνέχεια ανακλήθηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ, έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί αυτοδίκαια στη διετία (το καλοκαίρι του 2022), χωρίς αξιολόγηση. Η απόφαση αυτή αφορά αρχικά τις/τους συγκεκριμένους νεοδιόριστες/-ους της Δυτικής Αττικής. Θα ακολουθήσουν και οι αποφάσεις των αντίστοιχων προσφυγών για άλλες Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των προσφευγόντων νεοδιόριστων της Α΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας). Η απόφαση αυτή κρίνει παράνομες τις αποφάσεις ανάκλησης των διαπιστωτικών Πράξεων των Διευθύνσεων Π. Ε. ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή της ακώλυτης μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς την «υποχρέωση»  ατομικής αξιολόγησης στη βάση των διαλαμβανόμενων στον νόμο 4823/2021.

Στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό νομικό προηγούμενο για όλους τους νεοδιόριστους του 2020  και του 2021 (και βάσιμα και του 2022), για την περαιτέρω κινηματική και νομική συλλογική διεκδίκησή μας, με στόχο την ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων ανεξαρτήτως αξιολόγησης.

Δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει τον αγώνα μας και οφείλεται στο ότι μπλοκάραμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ την εφαρμογή της αξιολόγησης των νόμων 4692/2020 & 4823/2021 στη βάση των αποφάσεων του Συλλόγου, του κλάδου και των Γ. Σ. της Δ. Ο. Ε.

Συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τον αγώνα μας στηριγμένοι στην αυτοοργάνωση της πάλης, δηλαδή, στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες στο δρόμο που άνοιξαν οι μαζικές  γενικές συνελεύσεις του Μάρτη, διαφυλάσσοντας τον αγωνιστικό προσανατολισμό των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και στη βάση των αποφάσεων του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. και την αντίστοιχη του Δ. Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών ΠΕ, και όπως έχουμε ήδη αποφασίσει και έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν τα μέλη μας, ΚΑΛΟΥΜΕ:

  1. Όλες/Όλους τους νεοδιόριστους του 2020 και του 2021 οι οποίοι υπηρετούν στη Δ/νση Π. Ε. Α΄ Αθήνας (με οργανική θέση ή απόσπαση) να συμπληρώσουν, υπογράψουν και στείλουν το ενιαίο υπόδειγμα αίτησης/αιτήματος που επισυνάπτουμε προς το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, (mail@dipe-a-athin.att.sch.grκαι pyspe@dipe-a-athin.att.sch.gr) με την οποία αιτούνται να υλοποιηθούν όλες οι νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες τις οποίες είναι υποχρεωμένη η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας να πράξει για την μονιμοποίηση (σύμφωνα και  με τις διατάξεις του αρ. 40 του ν. 3528/2007 στις οποίες άλλωστε αναφέρεται και η υπ’ αρ. 1510/2024 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) και την επίσημη κοινοποίηση των αντίστοιχων διαπιστωτικών πράξεων. Η μαζική κατάθεσή του στη Διεύθυνση δεν μας δεσμεύει να προχωρήσουμε απαραίτητα σε προσφυγή. Ενισχύει όμως τις πιέσεις για την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου το ΥΠΑΙΘΑ ασκήσει έφεση.
  2. Αποστέλλουν στη Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπ/κών Π. Ε. (asillogosathinon@gmail.com) την ατομική αίτησή τους με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβαν από την Δ/νση Π. Ε. Α΄ Αθήνας.
  3. Το Δ. Σ. της ΔΟΕ με την απόφασή του υπ’ αριθμ. πρ.: 15/ 31 – 7 – 2024 ζητάει από τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. να συγκεντρώσουν στοιχεία από τις/τους νεοδιόριστες/-ους του 2020 και 2021 (όνομα/επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ και φωτοτυπία ταυτότητας). Καλούμε τις νεοδιόριστες-/ους να στείλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία στη Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπ/κών Π. Ε. (asillogosathinon@gmail.com) το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21 – 8 – 2024.
  4. Ανάλογα με τις εξελίξεις οργανώνουμε τις κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας διεκδικώντας την επιβολή της αυτονόητης αυτοδίκαιης μονιμοποίησης των νεοδιόριστων αλλά και τις αντίστοιχες νομικές ενέργειες που τυχόν θα απαιτηθούν να γίνουν.
  5. Σε περίπτωση που η Διεύθυνση καθυστερεί ή κωλυσιεργεί να αποστείλει τον αριθμό πρωτοκόλλου, ενημερώνουμε άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου.
  6. Για τους νεοδιόριστους του 2022, η παραπάνω διαδικασία αιτήσεων προς τη Διεύθυνση θα ξεκινήσει μόλις κλείσει η διετία δόκιμης υπηρεσίας τους.
  7. Εάν κάποιος/α συνάδελφος ενοχληθεί είτε με τηλεφώνημα είτε εγγράφως για την αξιολόγησή του από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, να ενημερώσει άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου.

 

Απαιτούμε να πάψει η ομηρία των νεοδιόριστων. Οι νεοδιόριστες/-οι είναι μόνιμοι και με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Η διεκδίκηση και ο αγώνας συνεχίζεται! Ο Συλλογικός δρόμος θα νικήσει!

Άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση τώρα με πολιτική απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ όλων των νεοδιόριστων/Καμία σύνδεση της μονιμοποίησης με την αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση δε θα περάσει!

 

 

O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ

Του/της ………., εκπαιδευτικού ……..

Ο/Η αιτών/ούσα διορίστηκα την …./…/….. και υπηρετούσα ως δόκιμος υπάλληλος κατά τις νομοθετικές διατάξεις . Κατά την …/…/…. Ολοκληρώθηκε η διετής δοκιμαστική περίοδος, οπότε και έπρεπε να μονιμοποιηθώ αυτοδικαίως κατά τις διατάξεις του αρ. 40 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α 26) και συγκεκριμένα της παρ. 3 αυτού που ορίζει ότι «Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πειθαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση Αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.».

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1510/2024 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «σχετικώς με τη διαδικασία αξιολόγησης, ως προϋπόθεσης για την μονιμοποίηση των δοκίμων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετή δοκιμαστική περίοδο, μη νομίμως ανακλήθηκε, με έρεισμα τις διατάξεις του άρθρου 78 παρ. 3 του ν. 4823/2021, η Φ .10.1./1752/5-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας Δ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής περί μονιμοποίησης των αιτούντων, λόγω συμπλήρωσης διετούς πραγματικής ευδόκιμης υπηρεσίας, κατά (συμπληρωματική) εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 παρ. 3 του ν. 3528/2007, δεδομένου ότι, κατά το χρόνο λήξης της διετούς δοκιμαστικής περιόδου από τον διορισμό των εν λόγω εκπαιδευτικών, […] δεν ήταν εφικτή η διενέργεια της αξιολόγησης αυτών, ελλείψει του απαιτούμενου ρυθμιστικού πλαισίου, […]».

Επομένως, από τα ανωτέρω συνάγεται σαφώς ότι η μονιμοποίηση μου όφειλε να πραγματοποιηθεί κατά την παρέλευση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, ήτοι την………,  πράγμα που δεν έγινε.

Επειδή η μη μονιμοποίησή μου κατά τα ανωτέρω, θίγει τα δικαιώματά μου και μου προκαλεί ανυπολόγιστη βλάβη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με ρητή επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων μου

ΖΗΤΩ δια της παρούσας την άμεση υλοποίηση των ενεργειών για την μονιμοποίησή μου.

Ο/Η ΑΙΤΩΝ/ΟΥΣΑ