Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την ιστορία της ΔΟΕ

ΠΡΟΣ:  Το Δ. Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας 

Κοινοποίηση: Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας,

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Θέμα: « Αίτημα προσθήκης στοιχείων-τεκμηρίων στον 3ο τόμο της πρόσφατα εκδοθήσας Ιστορίας της Δ. Ο. Ε. επ’ αφορμής των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Ομοσπονδίας μας, για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης των αγώνων του κλάδου μας».

 

Αγαπητοί/-ες συνάδελφοι/συναδέλφισσες μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.

όπως διαπιστώσαμε στο πρόσφατα εκδοθέν έργο της Ιστορίας της Δ.Ο.Ε., και συγκεκριμένα στον 3ο τόμο αυτής, λείπει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στον μεγαλειώδη και μαζικότατο αγώνα που δόθηκε από τον κλάδο μας τον Ιούνιο του 1998 για την υπεράσπιση της ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ, ως του μοναδικού αναμφισβήτητα αδιάβλητου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και τα ενσωματωμένα σ’ αυτό εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς και ενάντια στην εφαρμογή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Οι έντονες συζητήσεις, διαφωνίες και συγκρούσεις που έχουν ανακύψει στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και των επιστημόνων ιστορικών αναφορικά με το ζήτημα αυτό αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι η Ιστορία και η συγγραφή της είχαν, έχουν και θα έχουν βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα και στη βάση αυτή ζητούμε από το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να απαιτήσει να συμπληρωθεί ο 3ος τόμος της Ιστορίας της Δ. Ο. Ε. κατ’ ελάχιστον με τις αναφορές των ανακοινώσεων – αποφάσεων της Δ. Ο. Ε. που δημοσιεύτηκαν στο Διδασκαλικό Βήμα για τα γεγονότα που συνέβησαν τον Ιούνιο του 1998 κατά τη διάρκεια του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΔΟΕ τα οποία πλήρως αποσιωπήθηκαν από τους συγγραφείς του ομώνυμου τόμου.

Συγκεκριμένα, να προστεθούν ως παράρτημα, είτε αυτό είναι αποδεκτό από τη συγγραφική ομάδα είτε όχι, αυτούσια, τα παρακάτω αποσπάσματα από το Διδασκαλικό Βήμα:

  1. Το πρωτοσέλιδο που καλούσε στη 48ωρη απεργία με αίτημα ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ και, επίσης, καλούσε στις συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα. Διδασκαλικό Βήμα, Ιούνιος 1998, τεύχος 1093.
  2. Την ανακοίνωση που καλούσε τους/τις συναδέλφους να μη συμμετέχουν ως επιτηρητές ή βαθμολογητές και καλούσε τους τοπικούς συλλόγους «να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό-παρωδία». Διδασκαλικό Βήμα, Ιούνιος 1998, τεύχος 1093.
  3. Την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το διαγωνισμό με τον οποίο το ΔΣ της ΔΟΕ κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας ότι «επέλεξε το δρόμο του αυταρχισμού» και τον καλεί «να ακυρώσει το διαγωνισμό». «Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Απάντηση στην προσπάθεια σπίλωσης του εκπαιδευτικού κόσμου», Διδασκαλικό Βήμα, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1998, τεύχος 1095.

 O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου