19 – 20 Οκτώβρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24/9 στα γραφεία της ΔΟΕ, σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής με θέμα τη διοργάνωση ενός ανοιχτού Εκπαιδευτικού Διήμερου εκδηλώσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν με εκπροσώπους από τους συλλόγους Π.Ε. Α΄ Αθήνας, «ο Αριστοτέλης», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, «Γληνός», Δυτ. Αττικής, Καλλιθέας, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», και οι ΕΛΜΕ Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ζ΄ Αθήνας και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφειρίου Φυλής και παρατηρητές από τους συλλόγους Π.Ε. Γλυφάδας-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης.
Από τη συζήτηση προέκυψε η πρόταση προς τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ για την κοινή συνδιοργάνωση ενός εκπαιδευτικού διημέρου στις 19 και 20 Οκτώβρη στον χώρο του Πάντειου Πανεπιστημίου για να εκφραστεί η φωνή της μαχόμενης εκπαίδευσης και να λειτουργήσει το διήμερο ως ένας κοινός τόπος συζήτησης, συσπείρωσης και έκφρασης της πολιτικής, εκπαιδευτικής και αγωνιστικής αντίληψης των εκπαιδευτικών σωματείων και των εκπαιδευτικών της βάσης απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ αλλά και απέναντι στην κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική. Θέλουμε να αποτελέσει έναν τόπο προβολής, συνάντησης και δράσης των παιδαγωγικών και πολιτιστικών δημιουργιών, ανησυχιών και αγωνιών του κόσμου της ζωντανής εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό θα υπάρχουν κεντρικές συζητήσεις για την εκπαιδευτική και οικονομική συγκυρία καθώς και πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, εργαστήρια, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων, προβολές.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του διημέρου που καταγράφονται εδώ θα οριστικοποιηθούν με νέα σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή του διημέρου και η κατανομή ευθυνών και εργασιών σε ομάδες για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, για την καλύτερη οργάνωση του διημέρου προτείνεται :
Α. Η έκδοση και κυκλοφορία αφίσας με το παρακάτω περιεχόμενο
Εκπαιδευτικό Διήμερο
19-20 Οκτώβρη
Πάντειο Πανεπιστήμιο (στάση μετρό….)
Αντιστεκόμαστε, Δημιουργούμε, Ανατρέπουμε
Για ένα σχολείο της χειραφετημένης γνώσης, της ισότητας, της αλληλεγγύης
Μόρφωση δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα
Εκδηλώσεις, εργαστήρια, προβολές, συναυλίες, έκθεση βιβλίου, έκθεση ζωγραφικής
(αναλυτικά;)
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. – ΕΛΜΕ
(ακολουθούν αναλυτικά τα ονόματα των σωματείων που συνδιοργανώνουν το διήμερο)
Β. Η έκδοση και κυκλοφορία φυλλαδίου με το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου και το παρακάτω περιεχόμενο
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ΕΛΜΕ πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε στις 19 και 20 Οκτώβρη ανοιχτό εκπαιδευτικό διήμερο εκδηλώσεων και συζητήσεων. Φιλοδοξία μας να γίνεται κάθε χρόνο, να γίνει «θεσμός» και σημείο αναφοράς στη δράση των συλλόγων και των ΕΛΜΕ. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη τα πρωτοβάθμια σωματεία μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας, αντίστασης, παιδαγωγικής ελευθερίας και συλλογικής δράσης.
Να ανασάνουμε στον αέρα της συλλογικότητας, της δημιουργίας και της δύναμης που φέρνει η γνώση και ο αγώνας!
Το φθινόπωρο δεν ήρθε με τη νοσταλγία του καλοκαιριού αλλά με νέα μέτρα ολέθρου για την εργαζόμενη και άνεργη πλειοψηφία. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και τρόικα αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ότι πρέπει να φορολογηθούμε ακόμα πιο άγρια. Μειώνονται οι φόροι για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ γκρεμίζεται η όποια έννοια του δημόσιου ή κοινωνικού σε παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό, γη, πρώτες ύλες, διατροφή… Προς όφελος του ιδιωτικού και του κέρδους του. Νοσοκομεία κλείνουν ενώ προσλαμβάνονται μόνο 5 δάσκαλοι! Κι όλα αυτά για μια δόση 31,5 δις που τα 25 είναι ήδη ταγμένα για να σώσουν για πολλοστή φορά τις τράπεζες και τα κέρδη τους.
Η κυβέρνηση, η ΕΕ, το κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα έχουν κάνει τις επιλογές τους.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς τις δικές μας!
Δεν θέλουμε να επιβιώνουμε απλά, πατώντας στα πτώματα όσων δεν αντέξουν, σε μια κοινωνία που θα τρώει τα παιδιά της. Θέλουμε να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε και όχι να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Να λογιζόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν αριθμοί. Να επιβάλλουμε τη θέληση των δικών μας αναγκών και των μαθητών μας. Να βάλουμε στην άκρη το φόβο, τη συνήθεια, την ενοχοποίηση και την αυταπάτη.
Κινητήρια δύναμη η γνώση. Είναι ανάγκη να φωτίσουμε τις αιτίες που πια όχι απλά «μ’αφήνουνε μισό» όπως έλεγε ο στιχουργός αλλά αμφισβητούν και παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Είναι ανάγκη να συζητάμε ανοιχτά, ελεύθερα, μακριά από τα στερεότυπα και τις επιβαλλόμενες από την εξουσία «αμετακίνητες αλήθειες». Η πραγματική γνώση, που τρυπάει τα πέπλα που έντεχνα ρίχνονται πάνω από τις αιτίες για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε να μας δώσει δύναμη. Και ταυτόχρονα, να φέρει έναν άλλο αέρα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα σχολεία και στις τάξεις μας. Να διδάσκουμε στους μαθητές μας αξιοπρέπεια και όχι υπομονή. Να διδάσκουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη για να αντέξουμε και να νικήσουμε και όχι τη φιλανθρωπία των χορτάτων. Να διδάσκουμε ότι αντίπαλος είναι εκείνος που στερεί το ψωμί από το τραπέζι του άνεργου γονιού του και όχι ο μετανάστης που έφυγε από τον τόπο του σπρωγμένος από τη φτώχεια και τον πόλεμο.
Είναι ανάγκη για όλα αυτά να ακουστούν και να δράσουν οι εκπαιδευτικοί της βάσης!
Στο διήμερό μας, στόχος μας είναι να βρεθούμε μαζί, οι δυνάμεις της ζωντανής εκπαίδευσης. Θέλουμε να λειτουργήσει ως ένας κοινός τόπος συζήτησης και έκφρασης της πολιτικής, εκπαιδευτικής και αγωνιστικής αντίληψης των εκπαιδευτικών σωματείων και των εκπαιδευτικών της βάσης, ένας τόπος προβολής, συνάντησης και δράσης των παιδαγωγικών και πολιτιστικών δημιουργιών, ανησυχιών και αγωνιών του κόσμου της ζωντανής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι ανοιχτό στους γονείς, στους μαθητές, και σε όλες εκείνες τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες που αυτή τη περίοδο δίνουν στους δικούς τους χώρους τη μάχη ενάντια στην επερχόμενη βαρβαρότητα.
Ο κάθε σύλλογος, η κάθε ΕΛΜΕ έχουν ήδη πολλές πρωτοβουλίες στο ενεργητικό τους. Από τις μαζικές συζητήσεις για την οικονομική κρίση, το «Νέο Σχολείο», το ρατσισμό και τους μετανάστες. Από τις κοινές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις γειτονιές εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των μαθητών μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης. Πρωτοβουλίες που είχαν σημαντική απήχηση σε τοπικό επίπεδο, και που η κοινή παρουσίασή τους στο εκπαιδευτικό μας διήμερο μπορούν να αναδείξουν τη δυναμική τους ως ένα συνολικό πολιτικό, πολιτιστικό, παιδαγωγικό ρεύμα στη μαχόμενη εκπαίδευση.
Γ. Το πρόγραμμα του διημέρου να διαμορφωθεί ως εξής
- Κεντρικές εκδηλώσεις :
1. Καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια διαρκείας κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Υπάρχει άλλος δρόμος;
2. Το σχολείο στην εποχή του ΔΝΤ : Εκπαιδευτική πολιτική, εκφασισμός και ζωντανή εκπαίδευση
- Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού
- Συναυλία με μουσικά σχήματα συναδέλφων
- Ρεμπέτικη βραδιά
- Έκθεση βιβλίου
- Αίθουσα προβολών
- Έκθεση ζωγραφικής
- Περίπτερα ενημέρωσης των Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ και θεματικά περίπτερα
- Λειτουργία μπαρ και ψητοπωλείου
Δ. Η οργανωτική επιτροπή να συγκροτηθεί με επιμέρους ομάδες που θα αναλάβουν τη διοργάνωση και συντονισμό των δυο κεντρικών συζητήσεων, τις μουσικές βραδιές, το θεατρικό εργαστήρι, την αίθουσα προβολών, την έκθεση ζωγραφικής, την έκθεση βιβλίων, τα κεντρικά τραπεζάκια των Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ, τα ενημερωτικά περίπτερα, το μπαρ, την περιφρούρηση, την καθαριότητα, τα οικονομικά του διημέρου.
Ε. Στα κεντρικά περίπτερα των Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ να διακινούνται τα κεντρικά υλικά που συνυπογράφουν τα εκπαιδευτικά σωματεία όπως γράμμα προς γονείς, ανακοίνωση για την οικονομική κρίση, αφίσα, φάκελοι με παιδαγωγικό υλικό κλπ.
ΣΤ. Το διήμερο να αποτελέσει την αφετηρία μιας σειράς πολιτιστικών – πολιτικών – εκπαιδευτικών εκδηλώσεων των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ. Αμέσως επόμενη εκδήλωση, προτείνουμε να είναι η προβολή της ταινίας «Τα κορίτσια της βροχής» και η οργάνωση εκδήλωσης για το αντιδικτατορικό κίνημα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αγωνιστική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στη σημερινή επίθεση, την Παρασκευή 16 Νοέμβρη.
Αθήνα, 24/9/2012