ΔΟΕ: Σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων

Είναι όλο και συχνότερο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο της εκδήλωσης σειράς ατυχημάτων εκπαιδευτικών  στο χώρο εργασίας τους.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το θέμα των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, της καταλληλότητας των χώρων, του ελέγχου και της πιστοποίησης ασφάλειας από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία τα οποία σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, στεγάζονται σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους (ισόγεια πολυκατοικιών, παλαιά κτήρια, προκάτ ελαφρού τύπου με βιολογικές τουαλέτες κλπ., κακοτεχνίες στο προαύλιο και στους υπόλοιπους χώρους…) η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού.

Αποκαλύπτεται, επίσης, το απαράδεκτο καθεστώς διαφοροποίησης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών που αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας, το οποίο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναδεικνύει πάντα ως βασικό πρόβλημα, διεκδικώντας την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για το οποίο έχει καταθέσει από το 2019 αναφορά – καταγγελία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ως προς την άδεια που μπορούν να έχουν μετά από ένα τέτοιο ατύχημα (αλλά και για τις αναρρωτικές άδειες γενικότερα), δικαιούνται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια, στερούνται της προϋπηρεσίας τους αλλά και του μισθού τους μετά την πάροδο του 15νθημέρου. Όμως η πραγματικότητα είναι, συχνά, πολύ διαφορετική. Έτσι, για παράδειγμα,  συνάδελφος αναπληρώτρια η οποία εγχειρίστηκε, έπειτα από ατύχημα στο σχολείο, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι της επί ένα τρίμηνο κάτι το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία το καθιστά αδύνατο δίχως την ύπαρξη οδυνηρών εργασιακών επιπτώσεων.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τίθενται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Οι δηλώσεις της τέως Υφυπουργού Παιδείας, κας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναρωτήθηκε αν γνώριζαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ότι στην περίπτωσή τους η αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές είναι δεκαπέντε μέρες, είναι αποκαλυπτική του κυνισμού και της αδιαφορίας της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες συναδέλφους ως φθηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο προσωπικό.

 

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Θεσμοθέτηση της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων εκπαιδευτικών.
  • Καμία περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία για τους/τις συναδέλφους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα.
  • Αναγνώριση των εργατικών ατυχημάτων στο δημόσιο.
  • Άμεσο έλεγχο και επισκευή των κακοτεχνιών σε όλα τα σχολεία. Έλεγχο στατικό, ηλεκτρολογικό κλπ. και πιστοποίηση ασφάλειας, σε όλα τα σχολικά κτήρια. Σχολικά κτήρια ασφαλή και λειτουργικά που να αξίζουν στα παιδιά μας και τις ανάγκες τους.

Τέλος, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιφυλάσσεται για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης ένδικων μέσων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών που έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο εργασίας τους.

Εργατικά ατυχήματα εκπαιδευτικών