Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Απέναντι στην αντιλαϊκή/αντιεκπαιδευτική πολιτική καλούμε σε αγωνιστική ενότητα και μαζική συμμετοχή στις δράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος

Έκτακτη Γ.Σ. την Πέμπτη 28/9, στις 18:30,

αίθουσα εκδηλώσεων των 8ου-106ου Δημ. Σχ. Αθηνών

(πρώτο κάλεσμα για ΓΣ, 21/9, δεύτερο κάλεσμα για ΓΣ 23/9)

Τη Δευτέρα 11/9 χτύπησε το πρώτο κουδούνι  στα σχολεία μας. Όχι όμως στα σχολεία της Θεσσαλίας που έχουν καταστραφεί μερικώς ή και ολοσχερώς από τις πλημμύρες. Η σκέψη μας είναι στους/στις μαθητές/τριες μας, τους/τις συναδέλφους/ισσες μας και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, ο θάνατος και ο μαρασμός που πλήττουν την περιοχή έχουν την υπογραφή της  αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων  και η εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία έχουν  ως  αποτέλεσμα τον  αφανισμό χωριών, τον τραγικό θάνατο αβοήθητων ανθρώπων  και  την πλήρη οικονομική καταστροφή των πληττομένων περιοχών.

Το Δ.Σ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή  του   στους συγγενείς των θυμάτων στις πληττόμενες από τις πλημμύρες περιοχές  του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που είδαν τα σπίτια, τις περιουσίες, τα νοικοκυριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους να καταστρέφονται μπροστά στην επέλαση της πλημμύρας, ενώ το «επιτελικό κράτος» επιβεβαίωνε ξανά, με τον πιο προκλητικό τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του για την προστασία  της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ανάλογα και με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Από την άλλη πλευρά, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στις ημέρες της πλημμύρας, διεξήχθησαν στην περιοχή 48 πλειστηριασμοί, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λάρισα πνίγηκε στα δακρυγόνα και την καταστολή. Το κράτος είναι εδώ και είναι αποτελεσματικό μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.

Στην παιδεία η αντιπαράθεση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζεται

Η σχολική χρονιά ξεκινάει με πλήθος προβλημάτων και ελλείψεων (κενά, κτιριακά προβλήματα, μονιμοποίηση νεοδιόριστων κ.α.), ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έρχονται να προσθέσουν και νέα προβλήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για όλα αυτά όλοι οι Σύλλογοι ΠΕ, μαζί με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων πραγματοποίησαν μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Α΄ Αθήνας, απαιτώντας από τη διευθύντρια εκπαίδευσης άμεση κάλυψη όλων των κενών στην παράλληλη στήριξη αλλά και δασκάλους, νηπιαγωγούς και σε όλες τις ειδικότητες, ανακοίνωση όλων των κενών στην πλατφόρμα δήλωσης και δικαίωμα βελτίωσης θέσης για τους αναπληρωτές. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αρνητικές, επομένως, ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των αγώνων μας.

Όσο αφορά την αντίστασή μας στην αξιολόγηση, θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστή αναλυτική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο αρμόδιο όργανο για την τεκμηρίωση της παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή είναι το ΚΕΔΑΣΥ και όχι οι διευθύνσεις των σχολείων ή οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Οι συνάδελφοι διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται στην ανάληψη της ευθύνης προτεραιοποίησης των αναγκών των μαθητών των σχολείων. Δεν προκύπτει καμία εμπλοκή τους βάσει νόμου και σας καλούμε να μην το κάνουν. Να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην διύλιση των παρανομιών του υπουργείου μέσω υμών!

 

Επομένως, για την περίπτωση που ζητηθεί να επιλέξει ο Σύλλογος Διδασκόντων, είτε τώρα είτε σε μελλοντικό χρόνο, σε ποιους μαθητές θα διατεθεί εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης ή σε πόσα παιδιά θα «μοιραστεί» μπορούμε να καταθέτουμε για τα πρακτικά το παρακάτω κείμενο αυτούσιο ή με τροποποιήσεις:

 

Πρόταση κειμένου προς τους Συλλόγους Διδασκόντων

Όπως ήδη γνωρίζετε τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη μέχρι σήμερα (…./9/2023), όπως έχουν ήδη διαβιβαστεί από το σχολείο μας προς την αρμόδια διοικητική αρχή είναι συνολικά ……………………

Μετά τις προσλήψεις των αναπληρωτών στη σχολική μας μονάδα τοποθετήθηκαν ……….…….. αναπληρωτές παράλληλης στήριξης. Είναι φανερό ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης είναι μικρότερος του αριθμού των αιτημάτων που έχουν έγκριση.

Επειδή ο σύλλογος διδασκόντων δεν δύναται να ιεραρχήσει τις γνωματεύσεις διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕΔΑΣΥ (καθώς μια πιθανή ιεράρχηση ανάμεσα σε γνωματεύσεις δημόσιου επιστημονικού φορέα αφενός μεν είναι αναντίστοιχος με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων, αφετέρου δε συνιστά διάκριση ανάμεσα σε αναπήρους μαθητές), παρακαλούμε να γίνουν από πλευράς σας όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπηρετηθούν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες του σχολείου μας.

Παρακαλούμε λοιπόν να μας ενημερώσετε ποιους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου μας θα υποστηρίξουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης που τοποθετήθηκαν στο ………. ΔΣ/Νηπιαγωγείο……………..

 

Εργαζόμενοι on demand!

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη είναι έτοιμο προς ψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι διατάξεις του έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως αυτό είχε θεσπιστεί με το νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) καθώς και με την προγενέστερη σχετική αντεργατική νομοθεσία (νόμος ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση λήψης απεργίας κλπ)..

Στα άρθρα του μεταξύ άλλων προβλέπεται:

– Νομιμοποίηση όλων των βαθιά εκμεταλλευτικών και εξοντωτικών «λευκών συμβάσεων» εργασίας (μηδενικών ωρών εργασίας)

– Κατάργηση 8ώρου με τη νομιμοποίηση της ημερήσιας εργασίας 13 ωρών

– Κατάργηση του πενθήμερου σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

– Σκληρότερη ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης (βαριές ποινές σε όσους περιφρουρούν την απεργία)

Η απάντηση: πλατιά αγωνιστική συνεννόηση

 

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η απάντηση είναι η μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας, ο αγώνας για τον ταξικό τους προσανατολισμό και την ταξική ανεξαρτησία τους από εργοδοσία και διοίκηση. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, οι μοναχικοί δρόμοι και ο κατακερματισμός των αγωνιστικών δυνάμεων, συνιστούν καταστροφικές επιλογές για τον κόσμο της εργασίας. Απαιτείται μια ελάχιστη αγωνιστική συνεννόηση για τη συνάντησή τους στους δρόμους του αγώνα με ένα αγωνιστικό σχέδιο με βάθος, κλιμάκωση και στόχο ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Με πολύμορφο αγώνα, με συλλαλητήρια, απεργίες, καταλήψεις.

 

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Συμμετείχαμε ως παρατηρητές στη σύσκεψη σωματείων μετά από κάλεσμα του Σωματείου Βιβλίου Χάρτου και καλούμε στην συγκέντρωση την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη  6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή
  • Συμμετέχουμε ως παρατηρητές στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων Αττικής, την Τετάρτη 13/9
  • Συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής το Σάββατο 16/9
  • Συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις 18/9, στις 5.30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα (Π. Φύσσα 60) στο Κερατσίνι και στην πορεία στο μπλόκο της Κοκκινιάς και στις 1/11 στη Νέα Ιωνία, ενάντια στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα νεοναζιστών.
  • Συμμετέχουμε σε κάθε αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας.
  • Ετοιμάζουμε πρωτοβουλία για ευρύ πανεκπαιδευτικό συντονισμό σε συνεννόηση με Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ.
  • Προτείνουμε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, οργάνωση πανεκπαιδευτικής απεργίας στις 20 Οκτώβρη και κύκλο ΓΣ για την κλιμάκωση.

Διεκδικούμε άμεσα:

Κάλυψη όλων των κενών, όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία με ανακοίνωση όλων των κενών.

Κατάργηση της εγκυκλίου για την περικοπή της παράλληλης στήριξης.

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – ΟΧΙ στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο

-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις σε μισθούς / μεροκάματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας και αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή για να προστατευθούμε από την ακρίβεια.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης  σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

– Όχι στην ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου και τη μαύρη εργασία, στις απολύσεις, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία

– Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την περιφρούρησή της, τη συνδικαλιστική δράση και τη λειτουργία των σωματείων.

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                         Σπύρος Ντελέζος