Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ που δίνουν σήμερα την πιο δύσκολη μάχη για να υπερασπιστούν τη δουλειά, τη ζωή τους αλλά και το μοναδικό αυτοδιαχειριστικό εγχείρημά τους.
Οι εργαζόμενες,-οι, όταν η ιδιοκτησία πτώχευσε δόλια το εργοστάσιο που δούλευαν μέσα στη χειρότερη επίθεση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις ζωές όλων μας, πήραν τη ζωή στα χέρια τους και κατέλαβαν το εργοστάσιο. Με τη στήριξη ενός τεράστιου κύματος αλληλεγγύης κράτησαν ζωντανό το ανακτημένο εργοστάσιο, χωρίς αφεντικά, με αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζόμενων, την ώρα που τα εργοστάσια στην περιοχή έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Άλλαξαν το αντικείμενο της παραγωγής, προσφέροντας φυσικά καθαριστικά, καλύπτοντας πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, βοηθώντας στη διαχείριση των αποβλήτων της ελαιουργίας, σε ένωση με τους παραγωγούς, έξω από το σύστημα εκμετάλλευσης των καρτέλ του εμπορίου.
Τα 10 αυτά χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου με αυτοδιαχείριση οι κυβερνήσεις αποπειράθηκαν πολλές φορές να διακόψουν το εγχείρημα με επιθέσεις των ΜΑΤ, διακοπές ρεύματος κ.α. επειδή δεν μπορούσαν να ανεχτούν πειράματα εργατικής χειραφέτησης. Όμως, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ όχι μόνο αντιστάθηκαν και ματαίωσαν τα σχέδια τους, αλλά έγιναν σύμβολο – πρότυπο αντίστασης στην Ελλάδα και διεθνώς.
Μαζί με την κοινωνία, το εργοστάσιο έγινε χώρος αγώνα, δημιουργίας και πολιτισμού: συντονισμοί εργαζόμενων από ανακτημένα εργοστάσια και συνεργατικά εγχειρήματα από όλο τον κόσμο, φεστιβάλ, εικαστικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, παρουσίες ανθρώπων από όλο τον πλανήτη που παλεύουν για έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, έφεραν χιλιάδες κόσμου στο εργοστάσιο.
Τις μέρες που πέρασαν, οι πρώην ιδιοκτήτες και η κυβέρνηση ξεπούλησαν με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το οικόπεδο των 140 στρεμμάτων -στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο- σε fund ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Νότια Αφρική, το οποίο δραστηριοποιείται στο real estate. Μόνο με 9,23 εκ. ευρώ απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου της «πτωχευμένης» από το 2011 “Φίλκεραμ Johnson», που στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί στα 20 εκατομμύρια!!! Οι πρώην ιδιοκτήτες, αφού κερδοσκόπησαν επί δεκαετίες πάνω στη λειτουργία αλλά και την πτώχευση του εργοστασίου, επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν και από το κουφάρι που άφησαν πίσω τους. Εδώ και δέκα χρόνια, λοιπόν, προσπαθούν να εκποιήσουν το οικόπεδο και να διώξουν τους εργάτες από τον φυσικό τους χώρο. Ενώ οι προηγούμενοι 5 διαγωνισμοί επέβησαν άκαρποι (με την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων και της αλληλέγγυας κοινωνίας της πόλης), η «λύση» ήρθε μέσω των «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»…
Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε και θα υπερασπιστούμε το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ .
Απαιτούμε :
- την ακύρωση της ηλεκτρονικού πλειστηριασμού του οικοπέδου της Φίλκεραμ.
- την παραχώρηση του χώρου στο συνεταιρισμό των εργαζομένων