Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου για την συνάντηση των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας με τους Συντονιστές Ε.Ε. για το ζήτημα της αξιολόγησης

Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου διαδικτυακή συνάντηση των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας με τους/τις Συντονιστές/στριες Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής για το ζήτημα της αξιολόγησης. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι 6 από τους 7 Συλλόγους ΠΕ της Διεύθυνσης (Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος» και Παρθενώνας) καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των Σ.Ε.Ε. του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Το βασικό επίδικο που τέθηκε με επιμονή από την πλευρά των Συλλόγων ήταν να δεσμευτούν οι συντονιστές/στριες ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, στα πλαίσια του αγώνα που δίνουμε ενάντια στην αξιολόγηση του ν.4823, τόσο με τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, όσο και με την κήρυξη απεργίας-αποχής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένο ότι σε κάποιες άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι εκεί Σ.Ε.Ε.  έστειλαν απάντηση-τοποθέτηση προς τα σχολεία ευθύνης τους που ακολούθησαν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, αναφέροντας ότι «το σχέδιο δράσης δεν περιλαμβάνει εξατομικευμένα στοιχεία της σχολικής μονάδας, δεν αποτυπώνονται οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητές της(…)και η κουλτούρα της γενικότερα(…)Πως θα γίνει η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων;(…)Ως εκ τούτου δεν είναι υλοποιήσιμο το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης». Να επισημάνουμε βέβαια ότι και το κείμενο απάντησης των Σ.Ε.Ε.  ήταν το ίδιο προς όλες τις σχολικές μονάδες!

Οι Σ.Ε.Ε. από την πλευρά τους, τοποθετήθηκαν υποστηρίζοντας τα παρακάτω σημεία:

  1. Έχουν επιλεγεί με βάση τον ν. 4547/18 ο οποίος ορίζει και τις αρμοδιότητές τους. Με βάση αυτό το πλαίσιο αρμοδιοτήτων, αποτελούν υποστηρικτική δομή, υποστηρίζουν δηλαδή το έργο της σχολικής μονάδας εφόσον κάτι τέτοιο τους ζητηθεί εγγράφως από τον Σύλλογο Διδασκόντων.
  2. Δεν έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής σε καμία απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων είτε έχει πάρει απόφαση για το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ είτε έχει ακολουθήσει αποφάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για απεργία-αποχή.
  3. Παρ΄ ότι επέμειναν ότι ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός και δεν προτίθενται να τον υπερβούν, απέφυγαν να δεσμευτούν για τις ενέργειές τους το επόμενο διάστημα.
  4. Ζήτησαν να μην ανοίξει η συζήτηση για τα δύο άλλα θέματα που μπήκαν εμβόλιμα από τους Συλλόγους Π.Ε. (εργαστήρια δεξιοτήτων και εσωτερικοί κανονισμοί), αλλά να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις για τα θέματα αυτά.

 

Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι:

–           Η μαζική συμμετοχή του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση έχει ήδη ακυρώσει τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΙΘ, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της σχολικής χρονιάς και ο σχεδιασμός προώθησης της αξιολόγησης έχει ναυαγήσει καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη.

–           Επιμένουμε να καλούμε τους Σ.Ε.Ε. σε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν θα αγνοήσουν τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ενάντια στην αξιολόγηση (ενιαία κείμενα ΔΟΕ, απεργία-αποχή) και δεν θα προχωρήσουν σε αυταρχικές παρεμβάσεις.

–           Η διαρκής αγωνιστική, μαζική και ανυποχώρητη στάση του εκπαιδευτικού κινήματος αποτελεί τον δρόμο προς τη νίκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή, ώστε σε συνδυασμό με τα ενιαία κείμενα να συμβάλλουν στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος