Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄Διεύθυνση Αθήνας

Αποκαλυπτική ήταν για ακόμα μια φορά η τοποθέτηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Χ. Παπαϊωάννου στην  παράσταση διαμαρτυρίας των σωματείων και εκπαιδευτικών της Α Αθήνας την Τρίτη 13/9. Το αίτημα των Συλλόγων ΠΕ (Αριστοτέλης, Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Ρόζα Ιμβριώτη, Ηλιούπολης) και των δεκάδων αναπληρωτών που συμμετείχαν στη μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ήταν για μια ακόμα φορά να μην μετακινούνται οι αναπληρωτ(ρι)ες από σχολείο σε σχολείο με προφορική εντολή, αυθαίρετα με τηλέφωνα στους/στις ίδιους/ίδιες ή στους διευθυντές τους αλλά να δημοσιοποιηθούν ΟΛΑ τα πραγματικά κενά των σχολείων, οι πίνακες μετακινήσεών όσων έχουν μετακινηθεί έως τώρα και να γίνουν όλες οι διαδικασίες με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Επίσης, να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

Η απάντηση του Διευθυντή εκπαίδευσης ήταν ότι οι μετακινήσεις γίνονται «για τις ανάγκες τις υπηρεσίας» ενώ την ίδια στιγμή παραδεχόταν την προσωπική επικοινωνία και τις χάρες στα τηλέφωνα με διευθυντές και σχολεία. Μάλιστα κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς και τα εκπαιδευτικά σωματεία που κινητοποιήθηκαν για την έκταση που πήρε το θέμα με αποτέλεσμα το Υπουργείο να τον «συνετίσει». Έφτασε να μας απειλεί ότι η έκταση που πήρε το θέμα θα είναι αυτή που θα φταίει και δεν θα πάρει περισσότερους αναπληρωτές στην Β φάση!

Καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά τη στάση της Διεύθυνσης Α΄ Αθήνας και του Δ/ντή Παπαϊωάννου που καταστρατηγεί κάθε νόμιμο δικαίωμα των αναπληρωτ(ρι)ών. Με αποκλειστική ευθύνη ΥΠΑΙΘ και Α’ διεύθυνσης παραβιάζονται οι πίνακες και ολόκληρη η νομοθεσία που αφορά τις τοποθετήσεις αναπληρωτών ενώ αποκρύβονται κενά! Η Α’ διεύθυνση και ο διευθυντής εκπαίδευσης θεωρούν τους αναπληρωτές/τριες βαλίτσες που τις μετακινούν κατά το δοκούν με ένα τηλέφωνο ενώ παραβιάζουν με τον τρόπο αυτό όλα τα κατοχυρωμένα με αγώνες δικαιώματα των ελαστικά εργαζόμενων. Να θυμίσουμε στο ΥΠΑΙΘ και τον διευθυντή εκπαίδευσης ότι η νομοθεσία ορίζει με σαφήνεια ότι οι αναπληρωτές τοποθετούνται σε κενά που τους δίνονται με βάση τη θέση τους στον πίνακα σε συνάρτηση με τη δήλωσή τους! Τίποτα από αυτά δεν τηρείται αυτή τη στιγμή στην Α’ Διεύθυνση.

Ο Δ/ντης εκπαίδευσης ακολουθεί κατά γράμμα τις αντιεκπαιδευτικές και πέρα από νόμο και τα εργασιακά δικαιώματα πρακτικές του υπουργείου αποκρύπτοντας κενά, κάνοντας μετακινήσεις εν κρυπτώ και με «προσωπικές συνεννοήσεις» και τηλεφωνήματα! Φτιάχνει δηλαδή το έδαφος για μια νέα διαδικασία τοποθετήσεων εκπαιδευτικών που δεν θα μιλά κανείς, δεν θα δημοσιοποιείται τίποτα και όλα θα γίνονται σε πλήρη αδιαφάνεια και με ατομική διαπραγμάτευση κάθε αναπληρωτή και αναπληρώτριας με τη Διεύθυνση! Μάλιστα όταν αναδείξαμε ότι σε άλλες διευθύνσεις η τοποθέτηση των αναπληρωτών ξαναέγινε αφού δηλώθηκαν οι νέες άδειες μετά την 1/9 και οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν σε σχολεία με βάση τη σειρά τους στον πίνακα, εκείνος αρνήθηκε να συζητήσει λέγοντας πως εδώ δεν γίνονται αυτά. Για τις βελτιώσεις θέσεων απάντησε ότι θα γίνουν μόνο όταν και αν το επιτρέψει το υπουργείο!

Σε όλα αυτά πήρε την απάντηση που αρμόζει: μαχητική διάθεση από τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς που δεν φεύγαμε χωρίς απάντηση. Μάλιστα, όταν πήρε την τσάντα του και αρνήθηκε να βρει μια λύση στο ζήτημα των δεκάδων αναπληρωτ(ρι)ών που ήταν παρόντες, οι εκπαιδευτικοί μαζί με εκπροσώπους των σωματείων συνάντησαν την διευθύντρια εκπαιδευτικών θεμάτων και απαίτησαμε τις λίστες μετακινήσεων των εκπαιδευτικών δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχτούμε να μετακινηθεί κανένας/καμία εκπαιδευτικός με προφορική εντολή!

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα, κατακτημένο με αγώνες και θα το απαιτήσουμε μέχρι τέλους να δημοσιοποιούνται όλα τα κενά και οι πίνακες κατάταξης για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ακολουθούν την διαδικασία της τοποθέτησής τους όπως ορίζει ο νόμος! Δεν θα επιτρέψουμε να καθιερωθεί από το ΥΠΑΙΘ και από καμία διεύθυνση εκπαίδευσης αδιαφανής διαδικασία τοποθετήσεων, στην πλάτη των εκπαιδευτικών και των μαθητ(ρι)ών μας! Δεν θα επιστρέψουμε στην ημετεροκρατία και την αδιαφάνεια.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε το ΥΠΑΙΘ και η Διεύθυνση Α’ Αθήνας και απαιτούμε να γίνει άμεσα επικαιροποίηση όλων των κενών, δημοσιοποίησή τους και να δοθεί η δυνατότητα στους αναπληρωτές να κάνουν αιτήσεις βελτίωσης θέσης και να δοθούν με βάση τους όρους που καθορίζει η νομοθεσία.

Ο Σύλλογός μας καλεί τους συναδέλφους να μην αποδέχονται προφορικές εντολές, να ζητούν εγγράφως τη μετακίνησή τους και να ενημερώνουν άμεσα το ΔΣ.

Την Τρίτη 14/9 αναμένουμε τη λίστα των προφορικών τοποθετήσεων που έγιναν από την Παρασκευή ώστε να τη δημοσιοποιήσουμε. Εάν αυτό δεν γίνει, θα ξανακατέβουμε στη Διεύθυνση ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά!

  • Απαιτούμε να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ αυτή η μεταχείριση απέναντι στα πιο πληττόμενα τμήματα του κλάδου, τους ελαστικά εργαζόμενους συναδέλφους/ισσες που αναπληρώνουν εδώ και χρόνια τον ίδιο τους τον εαυτό! Δεν είναι εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας.
  • Εν όψει μάλιστα της Β’ Φάσης των προσλήψεων των αναπληρωτ(ρι)ών, απαιτούμε από την Α’ Δ/νση Αθήνας να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις όλων των αναπληρωτών/τριων με βάση τα πραγματικά κενά, όχι όπως η τραγική κατάσταση που επικράτησε στην Α’ φάση με το ΥΠΑΙΘ μέσω του ΟΠΣΥΔ να αποκρύπτεται πλήθος κενών σε όλα τα ΠΕ γενικής και ειδικής αγωγής!
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, διορισμός/ ονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά! Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου Γαβρόγλου.
  • Πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή