Ενημερωτικό Δελτίο Μάϊος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Μάϊος 2012

Οι αγώνες για τα δικαιώματά μας – για το δημόσιο σχολείο, δεν αναστέλλονται. Συνεχίζονται !

Συναδέλφισες – συνάδελφοι

Είναι αυτονόητο ότι το συνδικάτο είναι το όργανο πάλης και συσπείρωσης των εργαζομένων ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τοποθετήσεις και τις εκλογικές τους επιλογές. Στο συνδικάτο μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν όλοι και όλες ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους. Ταυτόχρονα όμως, το συνδικάτο είναι το εργαλείο αγώνα και διεκδίκησης. Ιδιαίτερα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης όπου διακυβεύονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, το εκπαιδευτικό κίνημα δεν μπορεί να αναστείλει για κανένα λόγο τη δράση και τους αγώνες του. Δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε εν μέσω της προεκλογικής  περιόδου να ξεκινήσει «διάλογο» για την αξιολόγηση, αποφάσισε αιφνιδιαστικά τη συγχώνευση των πειραματικών σχολείων και τώρα προχωρά στην εφαρμογή του αυταρχικού νέου πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε θεατές :

 

  • Απέναντι στη λεηλασία του εισοδήματός μας, των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής.
  • Απέναντι στην αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
  • Απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο του ναζισμού. Δεν χάσαμε τη μνήμη μας. Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των ναζί στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι το 1933, αμέσως μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία οι ναζί συνέλαβαν όλους τους συνδικαλιστές και έκλεισαν όλα τα συνδικάτα.

 

Δεν σταματάμε ούτε στιγμή τη δράση και τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής τρόικας – ΕΕ – ΔΝΤ :

 

Για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν στο όνομα της κρίσης. Μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, δημόσια υγεία, δικαιώματα. Για να μπει φραγμός στον οικονομικό μας αφανισμό, στην κοινωνική καταστροφή, τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, την υποδούλωση των εργαζομένων. Για να αναχαιτιστεί η επέλαση των αξιολογητών στην εκπαίδευση. Για να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα σχολεία. Για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση προς όφελος των εργαζομένων με στάση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αυτά είναι τα αιτήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε και ματώσαμε το προηγούμενο διάστημα, αυτά είναι τα αιτήματα και οι στόχοι που διεκδικούμε και τώρα αλλά και αύριο, δηλώνοντας ότι θα σταθούμε σταθερά απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής που οδηγεί στη λεηλασία και υποταγή των εργαζομένων και στην καταστροφή του τόπου.

 

Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και η 81η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γεγονότα συσπείρωσης και αγωνιστικών αποφάσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Πέμπτη 7 Ιούνη, 8.30 π.μ.

Τακτική Γενική Συνέλευση

Σας ενημερώνουμε ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 8.30 στο αμφιθέατρο των 8ου – 106ου Δημ. Σχ. Αθηνών (απέναντι από το Λαϊκό Νοσοκομείο).

Για τη διεξαγωγή της Γ.Σ. έχει ζητηθεί άδεια – επομένως η καθολική παρουσία των συναδέλφων είναι υποχρεωτική αλλά και επιβεβλημένη καθώς η επέλαση σε δικαιώματα και κατακτήσεις συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Αναλυτική ανακοίνωση – πρόσκληση θα κυκλοφορήσει σύντομα από το Δ.Σ.

 

 

Όχι στην αιφνιδιαστική συγχώνευση των πειραματικών σχολείων !

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αυθαίρετη, πραξικοπηματική και αιφνιδιαστική ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχώνευση των δυο ιστορικών πειραματικών σχολείων του Μαρασλείου. Η σχετική υπουργική απόφαση (41643/Δ4), υπογράφηκε στις 11 Απρίλη και είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αποδεικνύοντας έτσι πόσο προσχηματικές είναι οι προσκλήσεις για «διάλογο» που απευθύνει η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν δέχεται τετελεσμένα. Καλούμε σε άμεση ανάκληση της αντιπαιδαγωγικής και αντιεκπαιδευτικής απόφασης για τη συγχώνευση των πειραματικών σχολείων του Μαρασλείου.

 

 

 

Για τη συνδικαλιστική συνδρομή

 

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει από τον ερχόμενο Ιούλιο σε αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά τη ΔΟΕ.

 

Η κίνηση αυτή δημιουργεί μια ακόμη – ελπίζουμε όχι καθοριστική – ρωγμή στο συνδικαλιστικό κίνημα :

Προκαλεί τη διχοτόμηση της συνδικαλιστικής συνδρομής σε ένα τμήμα που αφορά τη ΔΟΕ και σε ένα τμήμα που αφορά τους Συλλόγους. Έτσι διχοτομείται, με ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή συνέπειες, και η έννοια της συνδικαλιστικής ιδιότητας. Είναι δυνατόν να υπάρχουν συνάδελφοι που θα είναι οικονομικά τακτοποιημένοι μόνο στη ΔΟΕ ή μόνο στο Σύλλογο ; Αντιλαμβάνεται το ΔΣ της ΔΟΕ τι διασπαστικές δυναμικές μπορεί να τροφοδοτήσει μια τέτοια εξέλιξη ; Ιδιαίτερα όταν και με δική του ευθύνη έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των συναδέλφων η δράση και η οικονομική λειτουργία της Ομοσπονδίας ;

 

Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν μπορεί να επικαλείται το Ν.2303/95 για να προχωρήσει σε μια τέτοια διχοτόμηση. Η λειτουργία του συνδικάτου διέπεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας και τα καταστατικά των Συλλόγων και όχι από το Ν.2303/95. Οι Σύλλογοι Π.Ε. της Α΄ Αθήνας έχουμε ήδη δρομολογήσει την παρακράτηση της συνδρομής για το τρέχον έτος. Όσο μας αφορά, θα αποδώσουμε το ποσό που αντιστοιχεί στο ΔΣ της ΔΟΕ – είναι σαφές ότι βάση του καταστατικού της ΔΟΕ μια τέτοια επιλογή κάθε άλλο παρά αντικαταστατική είναι.

 

Δηλώνουμε ότι αυτή η αντίθεση θα πάρει και έμπρακτο χαρακτήρα καθώς καλούμε τα μέλη μας να δηλώσουν εγγράφως ότι αποδέχονται την παρακράτηση του συνόλου της συνδρομής τους μόνο μέσω του Συλλόγου.

 

Επιπλέον, μπροστά στη ΓΣ της Ομοσπονδίας, διατυπώνουμε για μια ακόμα φορά τη θέση μας για τα οικονομικά της ΔΟΕ :

 

Το συνολικό ύψος της συνδρομής των συναδέλφων πρέπει να μειωθεί στα 25 ευρώ.

 

Η μείωση των εξόδων της ΔΟΕ μπορεί να προέλθει μεταξύ άλλων από : την κατάργηση συνεδρίων σε τουριστικούς – ψυχαγωγικούς προορισμούς, την αποζημίωση των μελών της ΔΟΕ για όλα τα έξοδά τους με βάση αποδείξεις και την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν και όχι με επιμίσθια και καθορισμένα από πριν ποσά.

 

Εναλλαγή των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υποχρεωτικά μετά από μια τετραετία.

 

Επισημαίνουμε ότι στόχος μας είναι να μπει μια τάξη και μια σωστή διαχείριση στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, να ενισχυθεί η αγωνιστική συσπείρωση, η ταξική ενότητα, η συμμετοχή και όχι να αποδυναμωθεί το συνδικάτο στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση τις εξελίξεις στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, είναι απαραίτητο να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση του ΙΠΕΜ ΔΟΕ μέσω ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκών ή κρατικών προγραμμάτων. Το συνδικάτο δεν πρέπει να δεχτεί ούτε δεκάρα από κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια διότι έτσι καθίσταται συνένοχο, δέσμιο και ευάλωτο σε κάθε συκοφαντική εκστρατεία.

 

 

Τέσσερις βασικές αρχές για την υλοποίηση προγραμμάτων στο δημόσιο σχολείο

 

1.      Οι εκπαιδευτικοί, ως επιστήμονες και παιδαγωγοί που σέβονται τον όρκο τους και το λειτούργημά τους οφείλουν να λειτουργούν με μια βασική αρχή : Το δημόσιο δωρεάν σχολείο υπάρχει και λειτουργεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών και όχι το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι επιλέγουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα με την τάξη μας εάν θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας και στα μορφωτικά τους ενδιαφέροντα.

 

2.      Θα ήταν το λιγότερο απαράδεκτο από άποψη ηθικής, παιδαγωγικής αντίληψης και επιστημονικής δεοντολογίας, να επιλέξει κανείς ένα πρόγραμμα με κριτήρια αλλότρια από εκείνα της εκπαιδευτικής πράξης (βαθμολογική εξέλιξη, καριέρα, αξιολόγηση, προσωπικά οφέλη και μικροϋπολογισμοί, υποχώρηση σε πιέσεις στελεχών εκπαίδευσης, χορηγίες κλπ)

 

3.      Η υλοποίηση προγραμμάτων είναι προαιρετική. Έμμεσες ή άμεσες πιέσεις ή εκβιασμοί όπου και εάν εκδηλωθούν από οποιονδήποτε φορέα, πρέπει να καταγγέλλονται στα μέλη του ΔΣ.

 

4.      Δεν υλοποιούμε προγράμματα που κρίνουμε ότι είτε με το περιεχόμενο είτε με τη διαδικασία υλοποίησής τους επιτρέπουν την εισβολή της αγοράς στο σχολείο, την απροκάλυπτη διαφήμιση εταιρειών και την αλλοίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ή μπορεί να αποτελέσουν το δούρειο ίππο για την αξιολόγηση.

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι αναφερόμαστε στα προγράμματα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Τυχόν προγράμματα ιδιωτικών φορέων μη εγκεκριμένα, είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμιά θέση στο δημόσιο σχολείο.

 

 

Ενημέρωση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

 

Ο Σύλλογός μας, προχωρά στη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις 31 Μάη. Αναλυτική πρόσκληση θα κυκλοφορήσει από τα μέλη του Δ.Σ.