(Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας. Αποφασίζουμε επιπλέον μία ώρα διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση
την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι συνάδελφοι αν το επιθυμούν)
Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως μια ευκαιρία από την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, η ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη και το τρίτο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες. Σε αυτό το ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο επιχειρείται να διαμορφωθεί καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου, των δυνητικά απείθαρχων. Η αντίληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως οχυρού προς ανακατάληψη δημιουργεί πολλούς κινδύνους για μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας και αναπαράγει συντηρητικές ιδεοληψίες, επιδεικνύει δυσανεξία στο δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης και προδίδει παντελή άγνοια της ακαδημαϊκής πραγματικότητας.
Το νομοθέτημα που επιχειρείται στοχεύει στην περιστολή των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας ακόμη και της ελευθερίας του λόγου, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.), να αποσύρει την Υ.Α. για την αύξηση ωραρίου στα νηπιαγωγεία και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.
Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη απόφασης απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, με δεδομένη και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ για την υλοποίησή της από τη φετινή σχολική χρονιά, με έναρξη τον Φεβρουάριο. Προχωράμε άμεσα σε οργάνωση του αγώνα μας για να μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.
Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όλων των φορέων της εκπαίδευσης (ΔΟΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, γονεϊκοί φορείς, κλπ.), την Πέμπτη 28/1, 13.00 στα Προπύλαια. Οι συνάδελφοι που θα συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο να απευθυνθείτε στο Δ.Σ. για να σας χορηγηθούν βεβαιώσεις κυκλοφορίας.
O πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης Νίκος Αθανασόπουλος