Ενώ η πανδημία θερίζει τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες.
Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.
Η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο έλεγχος στις πύλες των πανεπιστημίων αλλά και στο εσωτερικό τους, επιχειρούν να επαναφέρουν τα ΑΕΙ στην προ της μεταπολίτευσης κατάσταση, τότε που το σπουδαστικό της ασφάλειας έριχνε βαριά τη σκιά του μέσα και έξω από τις ακαδημαϊκές αίθουσες. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα: το αόρατο χέρι της αγοράς έχει απόλυτη ανάγκη τη σιδερένια φτέρνα του κράτους για να κάνει τη δουλειά του. Η αυταρχική, αντιδημοκρατική εκτροπή φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει μια βαθιά ταξική πολιτική σε όλα τα πεδία: παιδεία, υγεία, μισθοί, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα, μπαίνουν στο στόχαστρο. Η αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία για την επέλαση του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα και για την μονιμοποίηση του κράτους έκτακτης ανάγκης πρέπει να αφυπνίσει άμεσα τα λαϊκά αγωνιστικά αντανακλαστικά.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η τριτοβάθμια έρχεται στο προσκήνιο μόνο ως πεδίο δοκιμής μέτρων επιτήρησης και ελέγχου, των δυνητικά απείθαρχων. Η αντίληψη του πανεπιστημιακού χώρου ως οχυρού προς ανακατάληψη δημιουργεί πολλούς κινδύνους για μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μιας και αναπαράγει συντηρητικές ιδεοληψίες, επιδεικνύει δυσανεξία στο δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης και προδίδει παντελή άγνοια της ακαδημαϊκής πραγματικότητας.
Το νομοθέτημα που επιχειρείται στοχεύει στην περιστολή των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας ακόμη και της ελευθερίας του λόγου, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που παρουσιάζει τα ελληνικά ΑΕΙ ως άνδρα εγκληματικότητας αγνοεί εσκεμμένα τα πραγματικά στοιχεία. Για το 2017, στις ΗΠΑ με πανεπιστημιακή αστυνομία, τα εγκλήματα κατά προσώπων και ιδιοκτησίας στα πανεπιστήμια με εστίες ήταν 25 ανά 10.000. Με περίπου 280.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης στην Ελλάδα αναλογικά θα σήμαινε 700 εγκλήματα κατά προσώπων και ιδιοκτησίας το χρόνο. Έχει η Ελλάδα 700 εγκλήματα φόνων, ληστειών, εμπρησμών, κλοπής αυτοκινήτων και σεξουαλικών αδικημάτων στις πανεπιστημιουπόλεις κάθε χρόνο;
Είναι σαφές ότι το οργουελικής έμνευσης νομοσχέδιο (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, δωμάτια παρακολούθησης) έχει στόχο την απαγόρευση του φοιτητικού κινήματος.
Όπως εμποδίσαμε να μπουν οι κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι και τώρα αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!
Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.) και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας. Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας.
Η κυβέρνηση προκαλεί. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΕΙ για ένα χρόνο και των σχολείων για 6 μήνες, «παίζει» με την υγεία χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, υποβαθμίζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «αριστεία» και την ίδια ώρα αφήνει για ένα χρόνο του φοιτητές μακριά από τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική των μελλοντικών μας συναδέλφων! Δεν διαθέτουν ούτε 1€ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αδιαφορούν για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα βρίσκουν κονδύλια ώστε να προσλάβουν 1000 ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια.
Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο την Πέμπτη 21/1 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια
(αποφασίζουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση
11:30 έως τις 13.15 και από τις 13:15 έως τις 15:00 για το ολοήμερο)
O πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης Νίκος Αθανασόπουλος