Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τονίζουμε τις διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και όλων των κυβερνήσεων για την ανυπαρξία υποδομών, επιμόρφωσης, διαμόρφωσης διδακτικού υλικού και μέσων και διατυπώνουμε αιτήματα για τη σημερινή συγκυρία και προτάσεις για τη δουλειά μας, με αφορμή τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
- Το Υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο 39676/Δ2/20-03-2020 αναφέρει:
«Σας διαβιβάζουμε Οδηγίες για την υλοποίηση προγραμμάτων Ασύγχρονης εξ Αποστάσεως
Εκπαίδευσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες προς όφελος των μαθητών/τριών».
Επομένως, η φράση «μπορούν να χρησιμοποιούνται» δηλώνει ότι η εφαρμογή τους είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.
- Επίσης, στο έγγραφο των οδηγιών, στην πρώτη σελίδα, αναφέρεται ότι:
«Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της
κάθε εκπαιδευτικού. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των σχολικών
μονάδων θα υποστηριχθούν για την ψηφιακή πλατφόρμα e-me και για την ψηφιακή
πλατφόρμα e-class από τα αντίστοιχα κέντρα εξυπηρέτησης (Help Desk)».
Επομένως, δεν είναι υποχρεωτικό ένας εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει κάποια από τις δύο αυτές πλατφόρμες.
- Οι πλατφόρμες που προτείνει το Υπουργείο είναι αυτές που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. Τα μειονεκτήματά τους είναι γνωστά, είναι παρωχημένες σε σημαντικό βαθμό (e-class), δεν είναι φτιαγμένες για τέτοιο όγκο ζήτησης, είναι αργές (ήδη σέρνονται), δύσχρηστες κλπ. Επίσης, η πλατφόρμα e-class είναι σχεδιασμένη για τη δευτεροβάθμια, π.χ. αναφέρει βιβλίο ύλης.
- Η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσβαση εκπαιδευτικών και γονιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι οδηγίες μη ρεαλιστικά. Ενδεικτικά, για τις οργανωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, αναφέρουμε ότι ενώ σε πρώτη φάση ζήτησε τα e-mail των γονιών να συγκεντρωθούν και να περαστούν στο myschool, σε δεύτερη φάση, ενημέρωσε ότι οι γονείς πρέπει μόνοι τους να μπουν στο σύστημα και να αποκτήσουν κωδικούς, όσοι μάλιστα δεν το καταφέρουν, να απευθυνθούν στο σχολείο τους. Είναι προφανές ότι οι αλληλοαναιρούμενες αυτές κινήσεις μόνο σύγχυση μπορούν να δημιουργήσουν.
- Οι ιστοσελίδες που προτείνουν οι οδηγίες για την άντληση υλικού είναι επιεικώς ανεπαρκείς και αναντίστοιχες με τα πακέτα χρηματοδότησης που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν αξιοποιηθεί για αυτή τη δουλειά. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει, όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα στη δημόσια τηλεόραση και κεντρική ιστοσελίδα με υλικό ανά τάξη και μάθημα.
Με βάση τα παραπάνω:
- Καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό. Κάθε σχολείο θα επιλέξει τα μέσα, τα εργαλεία, τους τρόπους αλλά και το περιεχόμενο που θα αξιοποιήσει γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών του. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των παρεμβάσεων αλλά και η ενιαία λειτουργία του σχολείου, απέναντι σε κακόβουλες πολιτικές που επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες των σχολείων, οι ιστοσελίδες των τάξεων, διάφορες δωρεάν εφαρμογές τηλεπικοινωνίας, η επικοινωνία με email κλπ.
- Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν μαθητές μας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, χωρίς υπολογιστές ή με ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό. Δεν είναι υποχρεωμένη μια οικογένεια να διαθέτει τα μέσα που απαιτούνται για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Κάθε σχολείο και κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να πάρουν υπόψη τους αυτή την παράμετρο.
- Το ανοιχτό σχολείο δεν υποκαθίσταται με κανέναν τρόπο. Επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, δεν μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη νέας ύλης. Μπορεί όμως να προσφέρει ποιοτικό, μορφωτικό και δημιουργικό χρόνο και κυρίως την επαφή του σχολείου με τα παιδιά που τόσο πολύ την χρειάζονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους.
- Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών και στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σαφώς ανυπολόγιστες. Όχι μόνο από το γενικότερο κλίμα των περιορισμών και το κλείσιμο των σχολείων. Υπάρχουν οικογένειες που το εισόδημά τους συρρικνώνεται, υπάρχουν οικογένειες όπου οι γονείς εργάζονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες (νοσοκομεία, supermarket).
- Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού. Η αδιαφορία του Υπουργείου, που μέχρι στιγμής εστιάζει το ενδιαφέρον του στη Γ΄ Λυκείου, είναι ενδεικτική μιας ταξικής εκπαιδευτικής πολιτικής που, εκτός όλων των άλλων, αγνοεί τη σημασία που έχει η τάξη αυτή σε όλη την εκπαιδευτική διαδρομή ενός μαθητή. Είναι σαφές πως, όταν ξανανοίξουν τα σχολεία, απαιτείται, για όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα για την Α΄ Δημοτικού, αναδιάταξη και μείωση της ύλης, μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, εκτεταμένα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στήριξη και ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης.
O πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης Νίκος Αθανασόπουλος