Α΄ Σύλλογος Αθηνών: 23 Οκτωβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Τώρα μιλάμε οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί!

12:00 στα Προπύλαια στο πανό του Συλλόγου

10:00 στο Α/θμιο Πειθαρχικό (Ξενίας 24)

  • Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης, υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλόγων διδασκόντων. Να σταματήσει τώρα το πογκρόμ διώξεων ενάντια στις/στους εκπαιδευτικούς από το ΥΠΑΙΘΑ. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.
  • Όχι στις συμπτύξεις. 15 παιδιά στο τμήμα. Θεσμοθέτηση ελάχιστης αναλογίας 2 τετραγωνικών μέτρων καθαρού χώρου ανά μαθητή για τις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Κατώτατος μισθός για τον εκπαιδευτικό 1200 ευρώ, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού – Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Διορισμός/Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με την ημερομηνία πτυχίου και την προϋπηρεσία.
  • Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών με όλες/ους τους συναδέλφους της αθμιας και εξίσωση του ωραρίου μας με αυτό των συναδέλφων της βθμιας.
  • Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία – Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία

 

Η φετινή σχολική χρονιά είναι η δυσκολότερη που βιώσαμε ποτέ. Η κυβέρνηση, από τον Ιούλιο ακόμα, έχει επιδοθεί σε ένα πογκρόμ απειλών, εκβιασμών, κυνηγιού κεφαλών νεοδιόριστων, επιδιώκει με το σουγιά στο κόκκαλο και το λουρί στο σβέρκο να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, στρατηγικό βήμα για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και την υποταγή των εκπαιδευτικών στα σχέδιά τους. Η εκπαίδευση, χωρίς υπερβολές, ζει μέρες Λευκής Τρομοκρατίας. Ένας εσμός πρόθυμων στελεχών εκπαίδευσης ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ παρά μόνο με την «Επιχείρηση Αξιολόγηση» και την καθυπόταξη των εκπαιδευτικών. Ήδη διέρρευσε ότι ετοιμάζουν νέο πογκρόμ διώξεων των εκπαιδευτικών με εντολή της ΠΔΕ Αττικής τις επόμενες ημέρες.

Των εκπαιδευτικών που την ίδια στιγμή δίνουν τη μάχη να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο, με μισθούς πείνας, με το 1/3 να βιώνει πολύχρονη ελαστική εργασία με λειψά δικαιώματα και το άλλο 1/3 να αγκομαχά σε ηλικίες που έπρεπε ήδη να είναι στη σύνταξη. Σε πληθωρικά τμήματα, σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, χωρίς τις παράλληλες στηρίξεις και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό που απαιτείται, με κενά προσωπικού που καλύπτονται όπως-όπως. Με τις πλατφόρμες καταγγελιών και αναφορών να έχουν πάρει φωτιά και τα πειθαρχικά με κάθε αφορμή να πηγαίνουν σύννεφο.

Ως εδώ λοιπόν! Την Τετάρτη δείχνουμε τη δύναμή μας. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, το κατεστημένο πολιτικό σύστημα είναι εναντίον μας. Τέλος στη φίμωση και τη λογοκρισία. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Δυνατά. Κλείνουμε τα σχολεία και κατεβαίνουμε στην απεργία. Στα Προπύλαια στις 12:00 στο πανό του Συλλόγου. Στις 10:00 στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό που δικάζονται οι συνάδελφοι καθηγητές του Πειραιά.

Είμαστε σε εγρήγορση τα επόμενα 24ωρα και θα απαντήσουμε άμεσα σε κάθε επιχείρηση δίωξης της κυβέρνησης. Δημιουργούμε μια μεγάλη ασπίδα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, με τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία μπροστά, απέναντι στις διώξεις, τα πειθαρχικά και την τρομοκρατία που ασκεί το ΥΠΑΙΘΑ προς τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία. Γιατί η καταστολή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και γιατί ο κλάδος με τον αγώνα του έχει ξεσκεπάσει τα σχέδια του ΥΠΑΙΘΑ. Γιατί οι διώξεις έρχονται και από άλλους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι.

Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τους μισθούς πείνας των 776€ εισαγωγικό για τους νεοδιόριστους, που είναι πιο χαμηλός και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τα 950€ για τους αναπληρωτές, για όσους μήνες δουλέψουν, τα 1100€ μέσο μισθό.

Δεν ανεχόμαστε όταν γύρω μας χορεύουνε τα δις, εμείς να μην έχουμε να ζούμε. Στα 770εκ€ είναι τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων το 1ο εξάμηνο του 2024, 10% έχουν αυξηθεί τα κέρδη των σούπερ μάρκετ, που κάνουν τζίρο πάνω από 11δις€. Το «ματωμένο» πλεόνασμα, που προέρχεται κατά 95% από τα λαϊκά στρώματα, ξεπερνά τα 5,5 δις € για το πρώτο 7μηνο του 2024. Την ίδια ώρα απίστευτα ποσά δίνονται για συμμετοχή της χώρας στα διάφορα πολεμικά μέτωπα και τις συγκρούσεις για τα συμφέροντα των ισχυρών.

Δεν μπορούμε να σιωπούμε και να κρύβουμε από τα παιδιά μας ότι η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από αιματηρούς πολέμους στην καρδιά της ανατολικής Ευρώπης, στην αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Δεν αποδεχόμαστε την «κανονικότητα» και τον «εξορθολογισμό» τους. Δε συμβιβαζόμαστε με το να αντιμετωπίζονται ως κόστος από την κυβέρνηση οι ανάγκες των μαθητών μας και οι όροι λειτουργίας των σχολείων μας, κάτι που συνέβαινε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και σήμερα ομολογείται κυνικά (συμπτύξεις-κλείσιμο τμημάτων και σαρδελοποίηση 25 μαθητών ανά τάξη, υποχρηματοδότηση, χορηγοί, ακατάλληλα-επικίνδυνα κτίρια). Τα ίδια γίνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς την κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα π.χ. την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ή την απαξίωση της πολιτικής προστασίας, με συνέπεια το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε. Έτσι φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για να οδηγηθούμε στο αίσχος της Β΄φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μηδενικές για χιλιάδες κενά! Κυριολεκτικά τα σχολεία μας οδηγούνται σε διάλυση από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ.

Γιατί απέναντί μας έχουμε μια βάρβαρη πολιτική, που έχει στρατηγική, σχέδιο, να παίρνει τα πάντα από τους πολλούς, για να τα δίνει στους λίγους. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικό μας σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Με το μόνο μέσο που διαθέτουμε και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα, τον μαζικό, συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, στοχεύοντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τον πραγματικό αντίπαλο.

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου