Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη που καταργεί το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων να απασχολούνται ως εντεταλμένοι διδάσκοντες στα ΑΕΙ

Ο αποκλεισμός αυτός πηγάζει μέσα από τις διατάξεις της περ. ε’ της παρ. 9 του άρθρου 173 του Ν. 4957/2022 περί «Εντεταλμένων Διδασκόντων» όπου ορίζεται ότι: «Δεν επιτρέπεται η απασχόληση ως εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4270/2014». Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη, με την υπ’ αριθ. 331145/11654/06-03-2023 απόφασή του καλεί για την επανεξέταση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του Ν. 4957/2022 και για απαλοιφή της περίπτωσης ε, διασφαλίζοντας έτσι τις ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης των δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α’ 65) «ως δεύτερη απασχόληση δεν νοείται η απασχόληση που δεν είναι κατά πλήρες ωράριο εργασίας, εφόσον η καταβαλλόμενη για αυτή ακαθάριστη αμοιβή δεν υπερβαίνει το βασικό μισθό του 6ου βαθμού και το σύνολο των καθαρών τακτικών απολαβών και από τις δύο απασχολήσεις ή τη θέση και τη μερική απασχόληση δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του βασικού μισθού του 2ου βαθμού».

Επομένως, η συγκεκριμένη διάταξη που καταργεί το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων να απασχολούνται ως εντεταλμένοι διδάσκοντες στα ΑΕΙ είναι εντελώς αυθαίρετη και εντάσσεται σε γενικότερες στοχεύσεις που έχουν να κάνουν με την ίδρυση, λειτουργία και στελέχωση ιδιωτικών ΑΕΙ και αντίστοιχα την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα συναδέλφων μας οι οποίοι/ες είτε δίδασκαν επί σειρά ετών ως εντεταλμένοι διδάσκοντες είτε επιθυμούν να διδάξουν αλλά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα.

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου