Α΄ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

 

Παραθέτουμε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 26ης Σεπτεμβρίου 2024. Μαζικότατη Γενική Συνέλευση με απαρτία αφού με βάση και τον κανονισμό λειτουργίας της Ολομέλειας Προέδρων προσήλθε ενυπόγραφα πάνω από το 1/5 των μελών του Συλλόγου στο τρίτο κάλεσμα (1ο κάλεσμα Δευτέρα 16/9, 2ο κάλεσμα Πέμπτη 19/9)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Έναρξη της σχολικής χρονιάς γεμάτη κοινωνική οργή. Από τον Ιούλιο ακόμα, βομβαρδισμός αντιπαιδαγωγικών αυταρχικών και ανεφάρμοστων εγκυκλίων, απειλές και διώξεις για την αξιολόγηση, συμπτύξεις, παράλληλη στήριξη με το σταγονόμετρο, ένταση στα σχολεία, προκάτ σε κάθε γωνία στου Ζωγράφου, κτίρια επικίνδυνα, τα νοίκια στο Θεό και οι μισθοί στα Τάρταρα. Οι υπηρεσιακές μεταβολές ένα ατελείωτο κουβάρι αυθαιρεσιών, αδιαφάνειας και καθυστερήσεων. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.  Η κυβέρνηση ισοπεδώνει ότι έχει απομείνει από μισθούς, ελεύθερο χρόνο, δημόσια αγαθά, υπηρεσίες, δημόσια παιδεία και υγεία κι από την άλλη εμπλέκεται στους επικίνδυνους για το λαό μας ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Ισραήλ και την Ουκρανία σπαταλώντας άφθονο δημόσιο χρήμα σε πολεμικές δαπάνες. Γι΄ αυτό χτυπάει εκπαιδευτικούς και γονείς στο Υπουργείο, περνάει χειροπέδες σε συναδέλφους στη Δυτική Αττική, προχωράει επιλεκτικά σε διώξεις. Με την ποινικοποίηση των αγώνων, τον έλεγχο των ΜΜΕ και της δικαστικής εξουσίας επιχειρούν να επιβάλουν τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Η απάντηση είναι μία. Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, ένα κοινωνικό μέτωπο αγώνα και σύγκρουσης, πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης είναι ο παράγοντας που πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις! Οι εκπαιδευτικοί έχουμε σπουδαίο ρόλο να παίξουμε για μια τέτοια κοινωνική ταξική αντιπαράθεση. Βάζοντας μπροστά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα τα δικά μας και όλων των εργαζομένων.

Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα μετά από ένα καυτό Σεπτέμβρη όπου οι Διευθύνσεις και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πολιορκήθηκαν σε όλη την Ελλάδα από εκπαιδευτικούς και γονείς, με συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις που κατάκτησαν την ανάκληση συμπτύξεων. Όπου χιλιάδες νεοδιόριστοι/ες κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας κατέθεσαν αιτήσεις μονιμοποίησης. Όπου η κυβέρνηση έχασε τις δίκες στη Δυτική Αττική και στην Α΄ Αθήνας αλλά και την ψηφοφορία στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων. Αυτός ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί και να αποκτήσει διάρκεια.

Με βάση τα παραπάνω παλεύουμε για:

–  Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλόγων διδασκόντων. Να σταματήσει τώρα το πογκρόμ διώξεων ενάντια στις/στους εκπαιδευτικούς από το ΥΠΑΙΘΑ. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.

–  Όχι στις συμπτύξεις. 15 παιδιά στο τμήμα. Θεσμοθέτηση ελάχιστης αναλογίας 2 τετραγωνικών μέτρων καθαρού χώρου ανά μαθητή για τις αίθουσες διδασκαλίας.

–  Πρώτος καθαρός κατώτατος μισθός για τον εκπαιδευτικό 1200 ευρώαυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο, ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να προσμετρηθεί η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

–  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

–  Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Διορισμός/Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με την ημερομηνία πτυχίου και την προϋπηρεσία. Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα σε όλα τα σχολεία.

–  Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών με όλες/ους τους συναδέλφους της αθμιας και εξίσωση του ωραρίου μας με αυτό των συναδέλφων της βθμιας. Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά από νηπιαγωγούς.

–  Άμεσα μέτρα λύσης του κτιριακού στου Ζωγράφου, έλεγχος σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

–  Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία. Καμία έξωση εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, λαϊκών οικογενειών. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί στην περιοχή μας πρωτοστατούμε σε κάθε κινητοποίηση για να υπερασπίσουμε τη λαϊκή κατοικία.

–  Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και ανάληψης υπηρεσίας για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

–  Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να υπογράψουν σύμβαση ετήσιας (12μηνης) διάρκειας με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 31η Αυγούστου (έναρξη και λήξη σχολικού έτους αντίστοιχα).

Αποφασίζουμε και προτείνουμε:

–  Απογευματινό συλλαλητήριο για την παιδεία το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόταση που θα απευθύνουμε στους γονεϊκούς φορείς αλλά και στα συνδικάτα, τους φορείς και τις συλλογικότητες της νεολαίας.

–  Πανεκπαιδευτική απεργία στα μέσα του Οκτώβρη, νέες Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια για την κλιμάκωση του αγώνα.

–  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και τα ενιαία κείμενα ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε διωκόμενο/η. Πλήρης νομική, συνδικαλιστική, οικονομική κάλυψη. Θα απαντήσουμε, εάν κριθεί αναγκαίο, με κάθε αντίστοιχο μέσο σε συνεργασία με άλλα σωματεία. Προτείνουμε ανάλογη στάση να τηρήσει και η ΔΟΕ.

–  Συμμετοχή στην Πανελλαδική Κινητοποίηση 28/9 στις 12:00 στο ΥΠΑΙΘΑ γιατί η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη και στη δομή που το καθένα χρειάζεται, με μόνιμο εκπαιδευτικό, ΕΕΠ και ΕΒΠ είναι δικαίωμα!

–  Προχωράμε σε κινητοποίηση στις 3/10 2:00 μ.μ. στο Υπ. Εσωτερικών για τη στέγαση των εκπαιδευτικών με βάση και την θέση που διαμορφώσαμε σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας.

–  Σύσκεψη με τις νηπιαγωγούς του Ζωγράφου για το κτιριακό ζήτημα.

–  Σύσκεψη με τους Συλλόγους ΠΕ της Α΄ Αθήνας και τις Ενώσεις Γονέων για κοινή κινητοποίηση στην Α΄ Διεύθυνση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και την άρση των συμπτύξεων.

–  Νέα πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ εξαντλώντας κάθε προσπάθεια να είναι ενωτική και μαζικότατη.

–  Καμπάνια στα σχολεία και στα κοινωνικά δίκτυα, με το γράμμα προς τους γονείς, με αφίσα και σποτάκια του Συλλόγου, πανό στα σχολεία και σε κεντρικά σημεία.

–  Καμπάνια για την εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών-μονίμων με κορύφωση την αγωγή στο Δημόσιο που εκδικάζεται 7/11 για τη συνάδελφό μας αναπληρώτρια νηπιαγωγό που υποχρεώθηκε να επιστρέψει με τις πατερίτσες στο νηπιαγωγείο μετά από εργατικό ατύχημα.

–  Απέναντι στην απίστευτη εντατικοποίηση της εργασίας μας και το γραφειοκρατικό όγκο δεν υλοποιούμε κανένα διοικητικό έργο μετά τη λήξη του εργασιακού μας ωραρίου. Το εργασιακό ωράριο λήγει με την αποχώρηση του/της εκπαιδευτικού από το σχολείο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι και δεν απαντάμε σε ηλεκτρονικά ή άλλα μηνύματα που αφορούν γραφειοκρατικές ή άλλες υποχρεώσεις εκτός εργασιακού ωραρίου, τα απογεύματα ή το Σαββατοκύριακο. Σεβασμός στον ελεύθερο χρόνο μας, τον οποίο αξιοποιούμε για ξεκούραση, ψυχαγωγία, αυτομόρφωση αλλά και προετοιμασία για το διδακτικό μας έργο και τους μαθητές μας και όχι για γραφειοκρατικές ή άλλες διοικητικές υποχρεώσεις.

–  Απαιτούμε οι εκλογές αιρετών να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης. 

 

O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου