Αποφάσεις γονεϊκών φορέων ενάντια στις συμπτύξεις

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 1ΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΏΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μέσα στο καλοκαίρι με τα σχολεία κλειστά το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε συμπτύξεις τμημάτων που έχουν ως συνέπεια την αύξηση των μαθητών/τριών ανά τάξη,
γυρνώντας την εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο δεκαετίες πίσω. Ως κόστος αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση των παιδιών μας και ως τρόπος αντιμετώπισης
εφαρμόζονται αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι, υποβαθμίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση. Δεκάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν υπεράριθμοι στα σχολεία, ενώ με τον νέο τρόπο δημιουργίας τμημάτων παιδιά αναγκάζονται να μη φοιτήσουν το σχολείο της γειτονιάς τους, αλλά να μετακινηθούν σε όμορα σχολεία.
Όπως κάθε άλλη χρονιά δε έτσι και φέτος τα κενά στα σχολεία δεν έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα ξανά να είμαστε αντιμέτωποι/ες με καθυστερημένη έναρξη του κανονικού και του ολοήμερου
προγράμματος, με σοβαρές ελλείψεις στα μαθήματα ειδικοτήτων, με γυμνάσια και λύκεια που κινδυνεύουν να έχουν τελικό πρόγραμμα κοντά στα Χριστούγεννα.
Επιπλέον, μαθητές και μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα μείνουν χωρίς παράλληλη στήριξη. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά υπήρχε οδηγία για το μοίρασμα των εκπαιδευτικών
παράλληλης στήριξης σε 2-3 παιδιά.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι τα σχολεία μας δεν έχουν ειδικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ούτε καν νοσηλευτές/τριες για κανονικό και ολοήμερο πρόγραμμα, ώστε τα παιδιά
που τους/τις χρειάζονται να φοιτούν με ασφάλεια.
Σημαντικό και όχι δευτερεύον είναι και το γεγονός ότι οι μειώσεις τμημάτων στα σχολεία αντίστοιχα επηρεάζουν το προσωπικό καθαριότητας που δικαιούνται, τη χρηματοδότησή τους από τις σχολικές επιτροπές κ.ο.κ.
Όλα γίνονται μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν οι αντιδράσεις που αρμόζουν, ώστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς να βρισκόμαστε εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά προ τετελεσμένου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Απαιτούμε τη μείωση των μαθητών/τριών ανά τάξη και την άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Μικρά τμήματα συμβάλλουν σε καλύτερα μαθησιακά, παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά αποτελέσματα. Σε μια περίοδο φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας και έλλειψης προοπτικής για μια καλύτερη ζωή για τη νέα γενιά, όπλο της μπορεί και πρέπει να είναι η μόρφωση και οι σπουδές της στη δημόσια εκπαίδευση.

– Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, 1μ.μ. στις Διευθύνσεις
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Χίου 14-16 στο Μεταξουργείο,
κοντά στον σταθμό του μετρό) μαζί με σωματεία εκπαιδευτικών και άλλες ενώσεις γονέων.
– Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που καλεί η Ομοσπονδία Γονέων

Ένωση Γονέων 1ης δ.κ. δήμου Αθηναίων
https://www.facebook.com/profile.php?id=61551210726323, enoshgoneon1koinothtas@gmail.com

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/9/2024 συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης με εκπροσώπους
των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικών Σχολείων για τα οποία έχουν ανακοινωθεί
συγχωνεύσεις τμημάτων, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε από κοινού τη
δράση μας.
Συμπτύξεις τμημάτων έχουμε:
 στο 3ο δημοτικό, όπου τα τρία τμήματα της Β΄ τάξης γίνονται δύο, με ύπαρξη 5 σοβαρών
διαγνώσεων
 στο 4ο δημοτικό, όπου μειώνονται σε δύο, από τρία, τα τμήματα της Γ΄ τάξης, με ύπαρξη
11 διαγνώσεων μαθησιακών δυσκολιών
 στο 8ο δημοτικό, όπου οι μαθητές της Α΄ τάξης χωρίζονται σε δύο τμήματα 24 και 23
μαθητών

 στο 12ο δημοτικό, όπου οι 50 μαθητές της Β΄ τάξης θα μοιραστούν σε δύο τμήματα, από
τρία τμήματα που ήταν πέρσι, ενώ εκκρεμούν αξιολογήσεις μαθητών.
Λέμε ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις, γιατί:
 έχουν αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα
 υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης
 επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη των μαθητών, κυρίως των παιδιών με μαθησιακές
δυσκολίες
 μειώνουν τον χρόνο ενεργής συμμετοχής του μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία
 δυσχεραίνουν το έργο των δασκάλων, μη επιτρέποντας την εξατομικευμένη μάθηση
 οι αίθουσες διδασκαλίας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πολυπληθή τμήματα
 τίθεται θέμα ασφάλειας, σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας
 κλονίζεται το σταθερό περιβάλλον και οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των
μαθητών
 χάνονται θέσεις εργασίας
 αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, με μείωση των μαθητών ανά τμήμα,
οπισθοδρομούμε
Στηρίζουμε και καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση την Τετάρτη 4/9 στις
2μμ στο Υπουργείο Παιδείας, που καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΠΕΕΑ
και η συνομοσπονδία γονέων ΑΣΓΜΕ.
Προχωρούμε άμεσα στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών που στην συνέχεια, στο τέλος της
βδομάδας, θα κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

                                                                     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                                                  

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες

Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων και την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στη 1 μ.μ, στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης (οδός Χίου 16-18) μαζί με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας διεκδικούμε:

  • την ανάκληση των συγχωνεύσεων-συμπτύξεων τμημάτων
  • την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών χωρίς περικοπές πριν την έναρξη του σχολικού έτους
  • την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με κατεύθυνση 15 το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α’ και Β’ Δημοτικού και 20 το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις με αντίστοιχες προσλήψεις όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών.

Καλούμε όλους τους γονείς την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στη 1 μ.μ, στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Αγαπητοί γονείς & Κηδεμόνες
Με κλειστά τα σχολεία, μέσα στο κατακαλόκαιρο, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις συγχωνεύσεις τμημάτων με αποτέλεσμα το αντιπαιδαγωγικό στοίβαγμα έως και 25 μαθητών ανά τμήμα που καταπατά ακόμα και τα δικαιώματα των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες.
Στο σχολείο μας τα ήδη διαμορφωμένα 6 τμήματα – 3 και 3 αντίστοιχα – της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, με μαθητές που απαιτούν παράλληλη στήριξη, συμπιέζονται σε 4 – 2 και 2 αντίστοιχα. Συγκεκριμένα από 3 τμήματα, 16, 16 και 15 μαθητών, η φετινή ΣΤ’ τάξη συμπτύσσεται σε 2 τμήματα, 24 και 23 παιδιών. Στην ίδια κατεύθυνση από 3 τμήματα, 17, 16 και 15 μαθητών, η φετινή Ε’ τάξη συμπτύσσεται σε 2 τμήματα, 24 παιδιών το κάθε ένα. Την ίδια ώρα στην φετινή Α’ τάξη ξεκινούν 46 μαθητές, έξι από τους οποίους έχουν την ανάγκη παράλληλης στήριξης και παρά την θετική εισήγηση των συμβούλων ειδικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία 3 τμημάτων το υπουργείο αρνήθηκε. Αποτέλεσμα η σύμπτυξη και αυτών των τμημάτων σε δύο, 23 παιδιών το κάθε ένα.
Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη τη χώρα με την περικοπή περίπου 1.000 τμημάτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με σκοπό την «εξοικονόμηση» κονδυλίων από την πρόσληψη εκπαιδευτικών, παραμελώντας έτσι τις ανάγκες των μαθητών. Η νέα απόφαση έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση τμημάτων ένταξης, την ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων, όπου φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ. Οι περικοπές έχουν ως συνέπεια ακόμα και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η απόφαση αυτή πρωτίστως όμως προωθεί την δημιουργία τμημάτων στα μέγιστα απαράδεκτα προβλεπόμενα όρια, δηλαδή με έως 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια και με έως 28 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αγνοώντας κάθε παιδαγωγικό, κοινωνικό κριτήριο και καταπατώντας ακόμα και τους νόμους.
Απαιτούμε να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων, να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά χωρίς περικοπές πριν την έναρξη του σχολικού έτους και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, με κατεύθυνση 15 το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α’ και Β’ Δημοτικού και 20 το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις με αντίστοιχες προσλήψεις όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.